1. jun 2017.1. jun 2017.
PRVI PUT DONETA ODLUKA O REGRESIRANjU TROŠKOVA PREVOZA ZA SREDNjOŠKOLCE

Olakšice za đake putnike

Za Anu Urošević iz Goločela, učenicu koceljevačke Srednje škole, odluka o regresiranju troškova prevoza redovnih učenika u ovoj obrazovnoj ustanovi mnogo znači, jer zahvaljujući ovom aktu njena porodica koja se bavi isključivo poljoprivredom, za prevoz do škole svoje ćerke umesto pet izdvaja dve hiljade dinara na mesečnom nivou.
–Živim u Goločelu odakle u školu svakog dana krećem peške do Kamenice a potom koristim autobuski prevoz. Pešačim oko sat vremena u jednom pravcu. Roditelji se bave poljoprivredom, a imam stariju sestru koja je takođe učenica Srednje škole u Koceljevi kao i mlađeg brata. Mojoj porodici ovaj vid pomoći mnogo znači - kaže Ana.
Pomoć je dobrodošla i njenoj drugarici Jovani Milošević iz Kamenice koja takođe izdvaja istu sumu novca za putovanje do škole i nazad.
Više od polovine učenika koceljevačke Srednje škole su putnici. Među njima je budući mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje Miloš Lukić iz Svileuve čiji roditelji mesečno za putne troškove izdvajaju oko dve hiljade dinara, što je 40 odsto od ukupnog iznosa mesečne karte.
Oko 220 đaka u našoj školi su putnici što je više od polovine. Odluka o regresiranju troškova prevoza je za nas važna jer očekujemo još veće interesovanje učenika - izjavio je direktor ove obrazovne ustanove Veroljub Matić.
Pravo na regresiranje troškova prevoza imaju isključivo redovni učenici Srednje škole, zatim pripadnici romske nacionalne manjine, đaci koji potiču iz porodica sa troje i više dece, oni koji imaju samo jednog roditelja bez prihoda, srednjoškolci koji žive u socijalno ugroženim porodicama, deca palih boraca i ratnih vojnih invalida, čiji član užeg domaćinstva boluje od teške bolesti kao i učenici sa smetnjama u razvoju. Procenat regresiranja je propisan u rasponu od 50 do 100 odsto u zavisnosti od ispunjenosti jasno definisanih kriterijuma.
–Prvi put donosimo ovakvu odluku, odnosno normativno regulišemo ovaj vid pomoći. Imajući u vidu da je ovde reč pre svega o socijalnoj kategoriji, stavljen je akcenat na socijalni status učenika. Sredstva će biti obezbeđena iz budžeta. Do sada smo plaćali putne troškove romskoj deci i socijalno ugroženim đacima i za ove potrebe smo izdvajali oko 190 hiljada dinara, dok smo još oko 100 davali za prevoz učenika iz susednih opština školskim autobusom. Znači da smo do sada na mesečnom nivou izdvajali oko 290 hiljada dinara za prevoz srednjoškolaca. Od sada će, zahvaljujući ovoj odluci, benefite u prevozu ostvariti još oko 120 đaka što će koštati oko 310 hiljada. To znači da će opština iz budžeta za ove namene na mesečnom nivou izdvajati oko 600 hiljada dinara - istakao je načelnik Odeljenja za opštu upravu i javne službe Radovan Ranisavljević.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa