1. jun 2017.1. jun 2017.
Pasakalja za učitelja
DODELjENA NAGRADA „LAZA K. LAZAREVIĆ“

Pasakalja za učitelja

U velikoj sali Kulturnog centra, dvadeset i peti put dodeljena je nagrada “Laza K. Lazarević”, za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku. Od sto trideset četiri priče, koliko je pristiglo na konkurs, žiri u sastavu Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov i Katarina Janković Popović, odlučio je da nagradu dodeli Aleksandru M. Arsenijeviću za priču “Pasakalja za Učitelja – Molska žižan i durska smrt Paola Kavatinija”.
- Između nekoliko priča koje smo izdvojili, a za koje smo smatrali da poseduju najviše umetničke vrednosti i da se uklapaju u onaj vid stvaralačke duhovno-intelektualne tradicije, koju oličava ime Laze K. Lazarevića, kao najbolju odabrali smo priču Aleksandra Arsenijevića. Reč je o višestruko zanimljivoj ličnosti koju poznajemo kao pisca i bogoslova, jednog od urednika u Svetigori, autora knjiga koje su se bavile pravoslavnom tematikom i bile veoma čitane, popularne i visoko ocenjene. Njegovu priču prepoznali smo kao eruditnu, pisanu naročitim barokizovanim stilom, u čiju je tematsku osnovu položena sudbina Paola Kavatinija, Bahovog učenika, koji, tragičnim okončanjem sudbine, simbolički nagoveštava i sudbinu celokupne umetnosti u ljudskoj istoriji kao tragičke misije onoga što je istavljeno kao najviši čovekov ideal, kao emanacija apsolutne lepote, kao glas Boga i najviši čovekov stvaralački doseg, rekao je Ivkov.
Prema rečima predsednice žirija Ljiljane Šop, kvalitet priča je veoma razvovrstan, što je logično, s obzirom da mnogi amateri pokušavaju da se oprobaju u priči i uđu u književnost. - Međutim, po mom osećanju stvari, dvadesetak pisaca se redovno javlja na konkurs i nije teško pronaći pet do deset pripovedaka koje mogu figurirati u užem izboru, o kojima se može kritički razgovarati, sa stanovišta ozbiljnih pitanja i tema književnosti.
Nagrada koja nosi ime Laze K. Lazarevića, začetnika srpske pripovetke i utemeljitelja psihološkog realizma, postala je jedna od prestižnih nagrada na srpskoj književnoj sceni.
- Bio sam veoma iznenađen kada sam čuo da sam ovogodišnji laureat, pogotovo zbog činjenice da sam pripovetku poslao poslednjeg dana konkursa. Ovo je najznačajnija nagrada koju sam dobio, koja ima veliku težinu i predstavlja ne samo podstrek, nego i ogromnu obavezu da se u budućem radu na planu pripovedačke proze, makar malo, primaknem visinama pripovedačkog umeća Lazinog, koji je bio i izuzetna ličnost, veliki čovekoljubac, humanista, lekar za telo i dušu, kakvim bi se malo koja književna istorija mogla podičiti, istakao je Arsenijević.
Istog dana kada je dodeljena nagrada, proteklog petka, izašla je iz štampe i promovisana knjiga “Nagrađene pripovetke od 2013. do 2017. godine”.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa