8. jun 2017.8. jun 2017.
NOVI AJNŠTAJN JE ŠAPČANIN
ZA ANDREJA ŠESTIĆA PRIRODNE NAUKE SU MAČJI KAŠALj

NOVI AJNŠTAJN JE ŠAPČANIN

Republički prvak u fizici, u kategoriji 7. razreda ove godine je Andrej Šestić, učenik OŠ “Majur” iz Majura. Ovo je svakako najznačajniji Andrejev uspeh, ali i logičan put posle brojnih osvojenih nagrada na opštinskim takmičenjima iz fizike, biologije, matamatike, hemije i istorije.
-Ove godine bio sam još i na Republičkom takmičenju iz biologije. Osvojio sam 93, od mogućih 100 poena, ali zbog načna ocenjivanja nije bilo nagrade. Prošle godine sam prvi put bio na nekom republičkom takmičenju, u pitanju je bila isto fizika i tada sam osvojio 60 poena. Test je bio neobično lak i zbog toga sam se zbunio i pogrešio na glupostima, kaže Andrej i dodaje da je sada suzio svoja interesovanja na prirodne nauke, iako ga je ranije interesovalo gotovo sve.
Andrej ističe da velike zasluge za njegov uspeh ima i škola “Foton” i nastavnik Goran Stanojević, koji ga je naučio da rešava komplikovane zadatke. Najveću podršku dobija od porodice, a drugovi u školi na njegove uspehe reaguju različito.
-Neki su oduševljeni i čestitaju mi, dok drugi, koje škola baš i ne interesuje, govore da sam štreber, ali to me uopšte ne pogađa. Ima i onih koji su takođe uspešni, pa su na mene malo ljubomorni.
Pored škole, Andrej već sedam godina pohađa i časove glume u školi “Veselo majmunče”. Ove subote glumiće glavnu ulogu u predstavi “Mališa u svetu knjiga”. Ne zapostavlja ni sport, tako da stiže i da trenira vaterpolo. Dobrom organizacijom ostaje mu dovoljno slobodnog vremena, pa mu nekada bude i dosadno.
-Imam dovoljno slobodnog vremena. Volim da igram igrice i gledam filmove, uglavnom o super-herojima. Čitam i knjige. Trenutno me najviše zanimaju biografije velikih naučnika. Sada čitam “Sa pašnjaka do naučenjaka”, autobiografiju Mihajla Pupina.
Tokom raspusta Andrej planira da se odmori, ali to ne znači da će zapostaviti svoju želju za istraživanjem. Nada se da će jedan deo raspusta provesti u Istraživačkoj stanci u Petnici.
-Konkurisao sam za letnju školu u Petnici. Primaju 240 učenika i voleo bih da budem jedan od njih. Škola traje dve nedelje i čuo sam da je tamo odlično.
Andrej planira da posle osnovne škole upiše Gimnaziju, prirodni smer. Sebe u budućnosti vidi u laboratoriji kao naučnika koji će se baviti pronalaženjem i stvaranjem nečeg novog. Logično, uzori su mu Tesla i Ajnštajn.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa