8. jun 2017.8. jun 2017.
PUTOPIS: OD ŠAPCA DO ŠAPCA 4.200 KILOMETARA (1)

Gužve na granicama koje ne postoje

U dane kada nam ide bolje nego ikada u novijoj istoriji Srbije, putovanje u inostranstvo, ipak je i dalje, određena vrsta luksuza i privilegije. E sad, ako vas nebo pogleda i omogući besplatan prevoz zahvaljujući rodbinskoj liniji, onda je užitak kompletan.
Ovoga puta, destinacija je Minhen, a iz centra Bavarske, pipke smo pustili svuda po Nemačkoj. Nekako se čovek i uželi da vidi neku sređenu, urednu i bogatu zemlju. Entuzijazam i oduševljenje putem koji je pred nama brzo, već posle nekih 300 kilometara splašnjava. Pretpostavljate da je u pitanju granica. I to za divno čudo ne naša, nego mađarska. Na izlasku iz Srbije smo čekali samo 15 minuta, a na ulasku u Mađarsku kolone su takve da se čeka do dva sata. Od desetak prolaza na ulazu u Mađarsku, samo su dva u funkciji, jedan za stanovnike EU, a drugi za nas ostale. Mađari su veoma neprijatni i ljute se ako naši državljani u vozilima sa registarskim tablicama EU pokušaju da se „provuku“ kroz prolaz za privilegovane žitelje Evrope. Kažu da su kontrole pojačane zbog migranata iz arapskog sveta.
Preživesmo nekako tu granicu i odmah stali na prvoj pumpi u Mađarskoj. Ono što je važno reći, tu se ne plaća upotreba toaleta, a i kafa je dobra i jeftina za evropske uslove. Ponadali smo se da je ta gužva i poslednja do Minhena, ali smo se prešli, na ulasku u Austriju još gore. Čekanje je još duže, iako je u pitanju formalna granica između ove dve zemlje. Niko vam ne kontroliše pasoše, ne otvara gepeke, ali iz četiri kolone sa auto puta sužavaju na samo jednu, a onda policajac samo rukom pokazuje da prođete. Ako primete da su u vozilu putnici koji mogu da podsete na migrante, e onda dolazi do tzv. pojačane kontrole.
Na kraju, odmah uz Salcburg, dolazimo do imaginarne granice između Austrije i Nemačke, gde su ponovo redovi, koje je moguće malo zaobići ako se „uđe“ u traku koja vodi do jedne pumpe, a zatim se produži onom za kamione. Posle tolikog puta, toalet na pumpi dođe kao raj, ali za taj raj treba izdvojiti 50 centi koje možete da povratite ako pazarite u radnji na pumpi u iznosu većem od pet evra.
Preostalih 200 kilometara od granice do Minhena ne predstavlja veliki problem. Za put od Šapca do Minhena, potrebno je ukalkulisati minimum 14 sati. Put preko Hrvatske i Slovenije je brži, ali i skuplji zbog putarina u Hvatskoj i Sloveniji. Posle tih 14-15 sati putovanja, iscrpljeni, ulazimo u Minhen koji u kasnim večernjim satima odiše nekom uspavljujućom tišinom i mirnoćom koja vas prosto savlada i preseli u san.
U sledećem broju: Pivom ću te, pivom ćeš me
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa