15. jun 2017.15. jun 2017.
ZAMENIK GRADONAČELNIKA ŠAPCA
DUŠAN KOSTADINOVIĆ OBIŠAO POSTROJENjE
ZA PREČIŠĆAVANjE OTPADNIH VODA

Ušteda za investitore, zdravlje za građane

Evropska unija, država Srbija i grad Šabac uložili su ogromna sredstva u realizaciji projekta koji je imao za cilj da Šabac dobije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Značajan doprinos dao je i JKP „Vodovod Šabac“, tako da uz naš grad, samo Sombor i Subotica imaju ovakva postrojenja.
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je obišao zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović. On je posebno naglasio značaj ovog postrojenja za privredu i investitore.
- Šabac, kao jedan od retkih gradova u Srbiji, ima ovo postrojenje, i ono nije bitno samo za građane i zaštitu okoline, već i za sve potencijalne investitore koji dolaze u naš grad. Ovo postrojenje smanjuje investicije do 30 odsto, jer da ne postoji, svaki investitor bi bio dužan da napravi sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ovako investitori imaju obavezu samo da naprave postrojenje za predtretman. Na ovaj način smo investitorima u Šapcu uštedeli više od milion evra – rekao je Kostadinović.
Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP “Vodovod Šabac” dodala je da se zahvaljujući postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Savu uliva čista voda, čistija od reke.
- Postrojenje je u službi održavanja zdrave životne sredine i na taj način omogućavamo zdrav život za buduće generacije. Ovo postrojenje prikuplja svu otpadnu vodu koju građanstvo i privreda iskoriste i prečišćava je. Na taj način se štite zemljište, bunari, flora i fauna, kao i rezerve zdrave pijaće vode. Voda koju prečisti ovo postrojenje je 45 odsto čistija od Save – dodala je Lovrin Gavrilović.
Umesto prljave vode, u reku Savu se ulije oko tri miliona čiste vode i to predstavlja ogroman benefit kako za građane našeg grada, tako i za kompletnu prirodu.
UKUPNA VREDNOST
18,2 MILIONA EVRA
Postrojenje za preradu otpadnih voda je višefazni projekat. Prva faza je završena i ona se odnosila na izgradnju linije za vodu sa elementima linije mulja. Druga faza biće započeta tokom ove godine i podrazumeva izgradnju kompletne linije mulja, dok treća, poslednja faza, podrazumeva proširenje kapaciteta postrojenja. Ukupna proračunata vrednost radova za kompletan završetak postrojenja iznosi 18,2 miliona evra.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa