22. jun 2017.22. jun 2017.
VINAVEROVI DANI EVROPSKE KULTURE
DRUGI PUT U ŠAPCU

VINAVEROVI DANI EVROPSKE KULTURE

Manifestacija Vinaverovi dani evropske kulture održana 15. i 16. juna u Šapcu
Manifestacija Vinaverovi dani evropske kulture, koja je drugi put održana u Šapcu, otvorena je prijemom u Gradskoj kući, proteklog četvrtka. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da je naučni skup “Stanislav Vinaver i ruska kultura” najbolji dokaz da se znameniti Šapčanin vratio u rodni grad.
- Sve dok nas ovakve vrednosti okupljaju i spajaju, sve dok postoje mesta na kojima se prava reč ceni, izučava i vrednuje i sve dok takav duh kao što je Vinaverov živi u jednom gradu, za našu kulturu ima nade. Kao što Vinaver nikada nije zaboravio svoj Šabac, ni Šabac nikada neće zaboraviti njega, istakao je Zelenović.
Na svečanom otvaranju govorili su prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i prof. dr Gojko Tešić, celoživotni zaljubljenik u Vinaverovo delo.
- Stalo mi je da ovo bude manifestacija koja će u najlepšem značenju biti evropska i po značenju, i po vrednostima i idejama, sa Vinaverom kao renesansnom stvaralačkom figurom u centru te priče, naveo je Tešić.
Tokom drugog dana manifestacije, organizovan je naučni skup “Stanislav Vinaver i ruska kultura” u Biblioteci šabačkoj, gde su govorili eminentni stručnjaci. U večernjim satima, u zgradi Sinagoge upriličen je koncert klasične muzike sa Natašom Jović Trivić i Svetlanom Lovčević, prvakinjama Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa