29. jun 2017.29. jun 2017.
PORODICA PRESELjENA U HUMANIJE USLOVE
“ČARDAK” SRUŠEN IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA

PORODICA PRESELjENA U HUMANIJE USLOVE

Objekat u ulici Kralja Aleksandra, među Šapčanima poznat kao “Čardak” srušen je u sredu. Devetočlana prodica koja je živela u njoj dobila je smeštaj na dve lokacije, a bezbednost prolaznika više nije ugrožena.
-Objekat je srušen iz razloga što je bio nebezbedan kako za porodicu koja je u njemu živela, tako i za ljude koji su svakodnevno pored njega prolazili. Na ovom mestu će biti izgrađena zelena površina. Grad Šabac na ovaj način pokazuje da brine o bezbednosti svojih građana, navela je pomoćnik gradonačelnika Jelena Topalović Petrović.
Milan Petrović sa suprugom i troje male dece smešten je u kuću u Maloj Vranjskoj, dok su njegovi roditelji, brat i sestra na korišćenje dobili jedan stan u gradu. Kuću u Maloj Vranjskoj ozidao je Fond “Humano srce Šapca” na zemljištu Centra za socijalni rad. Pruža sve osnovne uslove za pristojan život. Novoj kući najviše su se obradovala deca, koja po ceo dan ne izlaze iz kade.
-Tamo smo živeli u strašnim uslovima. Higijenski je bilo veoma loše, nismo imali kupatilo, a zgrada je počela i da se ruši. Stalno smo bili u strahu da će se nešto srušiti na decu, kaže Milanova supruga Slađana.
Dragana Milosavljević načelnik Odeljenja za dečju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu istakla je da je Grad Šabac i na primeru ove porodice pokazao kako sistem može i treba da funkcioniše. Podsetila je da Grad izdvaja šest odsto iz budžeta za socijalnu zaštitu. Pored Gradske uprave u rešenje ovog konkretnog problema bile su uključene i Gradsko javno pravobranilaštvo, JP “Infrastruktura”, Centar za socijalni rad, Gradska građevinska inspekcija, Komunalna policija i “Humano srce Šapca”.
-Porodica je živela u nehigijenskim i, pre svega, nebezbednim uslovima. Bili su svesni problema u kom se nalaze, ali bez pomoći šire društvene zajednice nisu bili u stanju da ga reše. Vodili smo računa da porodicu obezbedimo na sve načine i da ostanu u sistemu socijalne zaštite. Kupili smo im bicikl da im bude lakše da dođu do centra sela. Obezbedili smo im nameštaj koji je nedostajao u kući, kao i narodnu kuhinju, navela je Dragana Milosavljević.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa