29. jun 2017.29. jun 2017.
CELO SELO NA VESELjU
ŽIVAN JOVANOVIĆ, NAJSTARIJI ŠAPČANIN PROSLAVIO STOTI ROĐENDAN

CELO SELO NA VESELjU

U ime Grada Šapca, gradonačelnik Nebojša Zelenović poklonio najstarijem Šapčaninu srebrnjak sa gradskim grbom
Živan Jovanović, poznat kao Živan Majstor, najstariji Šapčanin, napunio je 100 godina. Meštani sela Varna, u kom je proveo ceo jedan vek, priredili su mu rođendansku proslavu.
U ime Grada Šapca, gradonačelnik Nebojša Zelenović poklonio mu je srebrnjak sa gradskim grbom. Poželeo mu je dobro zdravlje i u godinama koje dolaze i da zadrži vedri duh po kom je poznat u celoj Pocerini, a i šire.
- Kada nekome na proslavu rođendana dođe celo selo, znači da taj čovek vredi i da ga poštuju - rekao je gradonačelnik Zelenović.
Živan ima dvoje dece, troje unučadi, petoro praunučadi, a najmlađi član dinastije Jovanovića je njegova čukununuka stara pet meseci. Na jesen će postati ponovo čukundeda, pošto Jovanovići u septembru očekuju prinovu.
U Pocerini je ostao zapamćen kao odličan stolar, koji je mnogim devojkama pravio nameštaj za devojačku spremu za udaju. Meštani ga pamte kao vrsnog majstora, koji je pored nameštaja od drveta pravio i kundake za lovačke puške.
Voleo je lov i ribolov, pa je 60 godina proveo kao aktivni lovac.
Ipak, najveća ljubav, pored porodice, bio mu je fudbal. Davne 1934. godine osnovao je fudbalski klub u Varni, u kom je bio i jedan od igrača. Po završetku karijere fudbalera, ostao je najverniji navijač, koji je do pre nekoliko godina pratio svaku utakmicu svog omiljenog kluba.
Čak i u stotoj godini života, nije izgubio smisao za humor i šalu, pa je na pitanje: „Kako se živi sa sto leta?“ odgovorio kratko: „Ne može se više ovako, hoću da se ženim.“
POZITIVOM DO DUGOVEČNOSTI
- On se družio sa svima nama. Bio je sve vreme uz fudbalski klub čiji je osnivač. Pomagao je svim generacijama koje su prošle kroz naš klub. Krpio je lopte, pravio je stative. Uvek je bio pozitivan, nikada ga nismo videli da je ljut ili besan. To je, verovatno, tajna njegove dugovečnosti – rekao je na proslavi rođendana Vlada Andrić, komšija i nekadašnji fudbaler.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa