29. jun 2017.29. jun 2017.
ZNAČAJ ZAJEDNICE ZA ORALNO ZDRAVLjE
ODRŽAN 33. SIMPOZIJUM ZDRAVSTVENOG VASPITANjA U STOMATOLOGIJI

ZNAČAJ ZAJEDNICE ZA ORALNO ZDRAVLjE

Trideset treći Simpozijum zdravstvenog vaspitanja prvi put je organizovan u Šapcu, u saradnji Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” i Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Na svečanom otvaranju Simpozijuma, proteklog petka u Šabačkom pozorištu, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je značaj održavanja eminentnog skupa iz domena zdravstva u Šapcu.
- Ponosni smo što Šabac postaje kongresni centar zemlje. Važno nam je da pokažemo da smo dobri domaćini skupova na kojima govore priznati naučnici iz naše zemlje, naglasio je Zelenović i podsetio prisutne da je u toku protekle godine Grad izdvojio više od dva miliona dinara za stomatološku zaštitu.
Prof. dr Momir Cesarić direktor Katedre za preventivnu stomatologiju na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, govorio je o značaju i uticaju zajednice na zdravstveno vaspitanje.
- Država bi trebalo da smanji poreze na osnovna sredstva za održavanje oralne higijene, da donese zakon o zdravstvenom vaspitanju u školi, da insistira na proizvodnji zdrave hrane. Uloga medija je veoma važna, zato što oni prenose poruku kako da ljudi zaštite zube od karijesa, jer je to bolest koja se dobija kod kuće. Plombiranjem i vađenjem zuba ne leči se karijes, nego se saniraju posledice, a najčešći uzroci njegovog nastanka su preterano uzimanje slatkiša i loša oralna higijena. Trebalo bi uvesti kolektivno pranje zuba u obdaništima, što je Šveđanima pomoglo da eliminišu karijes, rekao je dr Cesarić.
Dr Jasmina Stanković, v.d. direktora Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” istakla je da je Šabac grad u kome zdravstvo ima bogatu i dugu tradiciju.
- Tradicija ima smisla samo ako se nastavlja, što mi i činimo. U proteklih mesec dana, u Šapcu su održana dva velika skupa zdravstvenih radnika - Kongres urgentne medicine i čuveni Lazini dani. Ovo je treći skup, Simpozijum gde ćemo govoriti o značaju oralnog zdravlja, koje je jako važno za zdravlje celog organizma, o preventivi i sticanju zdravih stilova života, o negovanju zuba u najranijem, čak i u prenatalnom periodu. Česta je pojava da se kod dece javlja cirkularni karijes, čak i kod beba, tako da je jako važno da majke shvate da je važno da u periodu trudnoće vode računa o ishrani, negovanju svojih, a potom i zuba svoje dece, rekla je dr Stanković.
Zdravstveno vaspitanje podrazumeva primenu saznanja o zdravlju u svakodnevici. Primarna je uloga porodice u usvajanju zdravih stilova života.
- Sve stavove o ličnoj higijeni, oralnom zdravlju, higijeni ishrane, kao i stavove o odnosu među polovima, pušenju i alkoholu, deca prihvataju od svojih roditelja. Uloga vaspitača u predškolskim ustanovama i školama je jako važna, oni su ti koji bi trebalo da, kroz igru i druge metode rada, utiču na formiranje pravilnih higijenskih navika. Zdravstveno vaspitanje podrazumeva ugradnju i primenu znanja i stavova u svakodnevni rad, izjavila je za “Glas Podrinja” Svetlana Karić, direktorka Visoke škole za obrazovanje vaspitača i potpredsednica konferencije Akademija strukovnih studija na nivou Srbije.
Prof. dr Momir Cesarić uručio je zahvalnice dr Milijani Popović i dr Dejanu Pavloviću za organizaciju 33. Simpozijuma zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji, a dr Slađani Purić godišnje priznanje “Prof. dr Marko Bulović” za doprinos u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa