13. jul 2017.13. jul 2017.
NEMA DIJALOGA BEZ ŽENA
„KARAVAN DIJALOGA“ U KULTURNOM CENTRU ŠABAC

NEMA DIJALOGA BEZ ŽENA

Kulturni centar u Šapcu bio je jedan od domaćina „Karavana dijaloga“ koji traje od 7. do 14. jula u organizaciji Misija OEBS u Srbiji i na Kosovu.
Dve misije pokrenule su inicijativu ,,Sledite nas”, koja okuplja istaknute žene iz Beograda i Prištine, angažovane u politici, akademskoj zajednici, civilnom društvu i medijima u 2012. godini i nakon toga. Akademija dijaloga za mlade žene, godišnji program obuke mladih aktivista i aktivistkinja iz oba društva koji je održan u Austriji, direktan je rezultat ove Inicijative.
Tokom jedne nedelje, karavan sa članovima ove inicijative obilazi različite gradove i učestvuje na radionicama, debatama, koje su posvećene položaju žena u društvu.
- Naš cilj je osnaživanje žena u obe zajednice. Ne može biti održivog dijaloga o bilo kojoj temi bez uključivanja svih segmenata društva, a žene su njegov značajan deo. Žene mogu i treba da doprinose, gde god mogu - rekao je ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS na Kosovu.
U „Karavanu dijaloga“ aktivno je učestvovala i gradska odbornica iz Demokratske stranke Katarina Ruvidić. Ona je naglasila da su žene diskriminisane na svim prostorima u svako vreme.
- Ako je istovremeno žena pripadnica drugih diskriminisanih grupa, kao što su lezbejke, trans-žene, biseksualne žene, romkinje, žene sa fizičkim ili mentalnim invaliditetom, žene iz ruralnih područja... u tom momentu biti žena znači biti deo višestruko diskriminisane grupe koja živi u izolovanom svetu u kojem su joj uskraćene najosnovnije životne mogućnosti, kao što je ginekološki pregled – istakla je Ruvidić.
Ona jer podsetila da su žene i dalje češće medicinske sestre nego doktorke, i sekretarice nego direktorke.
- Kada je u pitanju politika, iako u našem društvu postoji čvrsto ukorenjena predrasuda da je to muški posao, ja verujem da su se žene izborile za svoje mesto u politici. Kao neko ko je postao odbornica sa 22 godine, i pre svega kao demokratkinja, ja ću nastaviti da se borim za prava svih građanki i građana bez obzira na pol, veru, seksualno ili političko opredeljenje – zaključila je Ruvidić.

MNOGO TOGA ZAJEDNIČKOG
Centralna poruka “Karavana dijaloga” jeste da naglasi značaj neposredne komunikacije između mladih i da pokaže da mladi iz Beograda i Prištine imaju mnogo više zajedničkog nego što misle. Tokom “Karavana dijaloga”, aktivisti i aktivistkinje će obići: Beograd, Novi Sad, Šabac, Pančevo, Bujanovac, Preševo, Parteš, Gnjilane, Peć i Prištinu.


N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa