13. jul 2017.13. jul 2017.
Anino njet i Čepurinovo šepurenje
Krivina u ogledalu

Anino njet i Čepurinovo šepurenje

Nikada u novijoj istoriji Srbije nije zabeleženo da se jedan premijer, ili ministar, pravdao stranom diplomati, makar javno, na izvol‘te. Uraditi tako nešto, pa makar i pred viševekovnim prijateljem, jeste malo nezgodno.
To se, eto, desilo nedavno. Naša draga premijerka Ana Brnabić odlučila je da u ruke ruskom ambasadoru preda stenografski zabeležene reči koje je izgovorila u intervjuu za američku agenciju Blumberg. I to smo saznali sasvim slučajno, jer pres-služba naše Vlade je samo saopštila da je premijerka primila ambasadora i da su razgovarali o nastavku dobre saradnje itd.
Onda je na scenu stupila portparolka zvanične Moskve, koja je obavestila vaskoliku srpsku javnost da je Brnabić otklonila sve nesporazume povodom sporne izjave, tako što je predala stenogram intervjua ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Čepurinu. Čepurin se tako šepurio dokazom u Moskvi da Srbija neće, poput Tita 1948. godine reći „NjET“, već je Ana rekla „NjET“ svima koji su pomislili da je stvarno rekla – ako budemo morali da biramo između EU i Rusije, izabraćemo EU. Za svaki slučaj, pre nego što je posetio Anu, Čepurin se najpre šepurio kod predsednika Srbije, za svaki slučaj,
Pored poniženja primopredaje stenograma, ostaje večno pitanje: „Šta je to Ana stvarno rekla?“ Kako smo saznali, to ne znaju ni članovi Vlade, a kamoli mi, obični smrtnici. Vest da je Ana nešto nekome rekla o izboru između EU i Rusije, odjeknula je jednog dana. Onda su istog dana, ali i sutradan, dežurni analitičari u Vladi Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin krenuli da brane Rusiju. Prošao je još dan, dva, pa tek onda je osvanula vest iz Moskve da je Ana stenografski sve objasnila. Još jedno pitanje visi u vazduhu: „Zašto Ana nije odmah demantovala Blumberg?“ Čak je i Zorana primetila da je pametnije bilo da je Ana taj stenogram podelila sa svojim kolegama iz Vlade, nego sa Čepurinom.
Šta je Ana uspela sa ovom „izvedbom“ nismo sigurni. Ono u šta jesmo je činjenica da je dobila prvi minus. Udarna brigada SNS je u punoj pripravnosti da na mig vrati Anu u drugu ligu. Sledeći minus joj se sprema, a to je „Fijat“. Treći znači kraj, i tada će se Čepurin ponovo šepuriti.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa