13. jul 2017.13. jul 2017.
Cunami u zimskom periodu
ŽIVORAD NIKOLIĆ, AUTOR ŽIKINE ŠARENICE

Cunami u zimskom periodu

“Velika gledanost je oduvek bila odlika emisije “Žikina šarenica” koja je nedavno gostovala u Šapcu, što je bio i osnovni povod za razgovor sa njenim autorom, dugogodišnjim novinarom
Živoradom Žikom Nikolićem
“Žikinu Šarenicu” primećuju mnogi gledaoci. Priča se da njenog autora, dugogodišnjeg novinara RTS Živorada Žiku Nikolića mnogi “vuku za rukav”, kako bi u njoj učestvovali i tako postali popularniji, a ideja o nastanku “Šarenice”, rođena je pre 13 godina u prostorijama ove velike medijske kuće posle razgovora Živorada Nikolića i tadašnjeg direktora RTS Aleksandra Tijanića. Nedavno gostovanje u Šapcu bilo je i povod za kratak razgovor sa Živoradom Nikolićem za “Glas Podrinja”.
Kako ste došli na ideju da snimate serijal “Žikina Šarenica”?
- Emisija je nastala 2004. godine na inicijativu tadašnjeg generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića. Nedeljom sam ja već radio emisiju koja je trajala jedan sat, a onda na njegov predlog, produžili smo trajanje na dva sata i napravili provizornu šemu, koju smo jedno dva meseca dograđivali. Izbor naziva emisije je uvek važan. Moj predlog je bio Šarenica, a Tijanićev prvi deo Žikina. Najteže mi je bilo prvih šest meseci da izgovorim tačan naziv emisije. Prosto do tada RTS nije praktikovao da ima emisije sa imenom autora. No, čovek se na sve navikne. Sad mi prija.
Koji su najrelevantniji podaci o gledanosti ove emisije?
- Emisija je odmah privukla pažnju gledalaca. I ranije su emisije koje sam radio bile gledane, ali ovo je bio cunami. U zimskim mesecima gledanost emisije prelazi dva miliona. I uvek je u prvih deset emisija svih televizija.
Kako ocenjujete gostovanje u Šapcu?
- Šabac je istorijski i po tradiciji, a i u duhu uvek inspirativan. U poslednja dva veka je uvek prednjačio, kada je Srbija u pitanju. Grad preko kojeg je stigao prvi klavir, prvi zastakljeni prozor, a tek čivija... Uvek mi je prijatno provedeno vreme u Šapcu. Imam i veliki broj prijatelja.
Na čemu ste posebno insistirali snimajući emisiju u ovom gradu?
- Da probamo da prenesemo tu atmosferu koju neguje Šabac. Emisija “Žikina šarenica” je zabavnog karaktera i nema boljeg mesta za tu priču od Šapca.
Često ste na meti kritike ali čini mi se da sve eventualne optužbe na Vaš račun padaju pred činjenicom o gledanosti “Žikine šarenice”. U čemu je onda tajna i ima li zamene za Vas?
- Ako nešto radite, a ljudi ne primećuju, uzalud radite - bar u ovoj našoj profesiji i sasvim je normalno da imate i obožavaoce i oponente. Ne bi valjalo da je drugačije.
A što se zamene tiče... Naći će se. Neko se već sprema i ja sam popularnost televizijsku stekao tek posle pedesete.

Lj. Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa