20. jul 2017.20. jul 2017.
Transparentno odlučivanje o novcu građana
NA SEDNICI GRADSKOG VEĆA USVOJENE VAŽNE ODLUKE

Transparentno odlučivanje o novcu građana

Gradsko veće grada Šapca u četvrtak je usvojilo Predlog pravilnika o sprovođenju Odluke o pravu prigradskih i seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica i načinu njihovog korišćenja. Takođe je usvojena i Odluka Nadzornog odbora JKP “Vodovod Šabac” o izmenama cena usluga ovog JP.
Pomoćnik gradonačelnika Jelena Topalović Petrović je navela da je Pravilnikom detaljno regulisan postupak u kom će građani mesnih zajednica moći da predlažu projekte u koje će biti utrošena sredstva od poreza na imovinu koja su ostvarena na području njihove mesne zajednice.
-Detaljno je utvrđen način i uslovi pod kojima će građani moći da predlažu projekte i da o njima glasaju. Svi projekti koji budu izglasani u ovom postupku predstavljaće deo finansijskog plana saveta mesne zajednice koji će u narednoj godini morati da bude ispoštovan, u skladu sa Odlukom o budžetu Grada. Pravilnik predviđa da sredstva kojima MZ raspolaže treba da budu utvrđena zaključno sa prethodnom godinom. Tako da one mesne zajednice koje imaju raspoloživih sredstava zaključno sa 31. decembrom 2016. godine mogu u postupak ući već u toku ovog leta, objasnila je Jelena Topalović Petrović.
Cena vode biće veća za 20 dinara po metru kubnom i julski računi će u proseku biti uvećani za oko 200 dinara za domaćinstva. Za privredu ovo povećanje iznosi 29 dinara. Korekcija cena je usledila zbog Postrojenja za preradu otpadnih voda.
-Na prethodnoj sednici Skupštine grada uvedena je nova usluga koju će JKP “Vodovod Šabac” pružati svojim korisnicima. Radi se o usluzi prečišćavanja otpadnih voda i kao pružaoci usluge mi smo Gradskoj upravi predložili cenu koju bi građani i pravna lica trebalo da plaćaju. Prilikom formiranja cene vodili smo računa o tome da nova usluga ne optereti mnogo naše sugrađane, ali i da, kao odgovorno rukovodstvo ne ugrozimo poslovanje preduzeća, izjavila je direktorka JKP “Vodovod Šabac” Daniela Lovrin Gavrilović.
Šabac je jedan od tri grada u Srbiji koji ima postrojenje za preradu otpadnih voda. Pored Šapca imaju ga još i Subotica, koja ovu uslugu naplaćuje 31 dinar i Sombor čiji je građani plaćaju 55 dinara.
-Mi našim građanima šaljemo jasnu poruku da brinemo o zdravlju budućih generacija. Svake godine prečistimo oko 6 miliona kubika otpadnih voda. Sada je ta voda koja se sliva u Savu 40 odsto čistija od reke. Postrojenje je veoma važno i za očuvanje pozitivne privredne klime u gradu. Svi budući investitori morali bi da izdvoje mnogo više sredstava za prečišćavanje otpadnih voda iz tehnološkog procesa. Činjenica da grad ima postrojenje smanjuje investiciju i Šabac je time povoljniji za dolazak investitora od drugih gradova u Srbiji, objasnila je Lovrin Gavrilović.

M. M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa