20. jul 2017.20. jul 2017.
Odložiti i ograničiti prodaju zemlje strancima

ZEMLjA ILI SUVERENITET

Prodaju poljoprivrednog zemljišta u Srbiji strancima treba odložiti i ograničiti, a treba pripremiti referendum da bi se utvrdilo da li i građani podržavaju da se to potpuno zabrani, ocenjuju agroekonomisti. Ministar poljoprivrede najavio je ranije da će prodaja zemlje strancima biti ograničena izmenama zakona na vreme, pre 1. septembra, kada po SSP treba da bude ukinuta diskriminacija između građana Srbije i EU u kupovini nekretnina, uključujući poljoprivredno zemljište.
„EU neće propustiti priliku da zahteva maksimalne pogodnosti za strance koji žele da kupe poljoprivredno zemljište u Srbiji“, rekao je za agenciju Beta agroekonomista i poslanik u Skupštini Srbije Miladin Ševarlić.
On je komentarišući najavu da će novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu strancima biti dozvoljeno da kupuju obradivo zemljiše rekao da je „apsurdno da Srbija čini ustupke EU pre nego što počne da koristi novac iz pretpristupnih fondova IPARD i dozvoli da stranci kupuju obradivo zemljište u Srbiji“.
Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu u Srbiji još nije završen, a prema nezvaničnim informacijama stranci kao fizička lica će moći da kupuju poljoprivredno zemljište kada dokažu da su u Srbiji proveli sedam godina, a pravno lice i novoosnovana firma pre kupovine mora biti pet godina registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije.
„Hrvatska je donela propise da sedam godina posle ulaska u EU stranci neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište, a to znači do 2020. godine“, rekao je Ševarlić.
Srbija, prema njegovim rečima, ne samo da nije postala član EU nego se „ne zna ni da li će i kada biti član te zajednice, pa se odnos sa EU može smatrati neokolonijalizmom“.
On je istakao da se državno zemljište po Ustavu ne može prodavati. U Izraelu je prema njegovim rečima 99,7% zemljišta u državnom ili paradržavnom vlasništvu.
„Stranci u Izraelu ne mogu da kupe zemljište, samo mogu da ga zakupe na najviše 49 godina“, rekao je Ševarlić i dodao da je Danska ograničila površinu zemljišta koje stranac može kupiti na oko 300 hektara.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa