20. jul 2017.20. jul 2017.
PREPORUKA - SILAŽA
Kukuruz u lošem stanju

PREPORUKA - SILAŽA

Stanje svih prolećnih jarih useva nije dobro što se može videti samim izlaskom u atare. Vidi se šta je izazvao nedostatak padavina. Sve je krenulo hladnim prolećem bez dovoljno vodenih taloga a sada se završava vrućinama. Padavina je bilo samo lokalnog karaktera i nedovoljnih količina što je uslovilo da usevi izgledaju loše i strahuje se da se ne ponovi 2012. godina, kada je prinos bio katastrofalan.
-Za sada sušu najbolje podnosi suncokret ali i njegovo zrno prestaje sa nalivanjem kada je temperatura iznad 37 stepeni celzijusa. On se najbolje drži, u odnosu na kukuruz, šećernu repu ili soju. Možemo sa sigurnošću reći da je kukuruz u nezavidnom položaju zbog nedostatka padavina. Došlo je do zaostatka u porastu a sada, kada su se pojavile visoke temperature, to se odražava na veličinu klipa. Takođe i na proces oplodnje jer se zna da na temperaturama preko 30 stepeni polenovo zrno uginjava i ne može da dođe do oplodnje. Generalno, imaćemo problem sa prinosom, veličinom klipa i veličinom zrna. Sve će to usloviti niži prinos i za sada možemo reći da će rod biti umanjen za minimalno 20 procenata. Ako se nastavi ova situacija biće i znatno veće umanjenje prinosa, procenjuje stručnjak Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Svetlana Zlatarić.
Posmatrano po regionima najviše je ugrožena Pocerina, zatim Posavina, opštine Vladimirci i Koceljeva, pa Šabac. Nešto je manje ugroženo područje Mačve gde je i zemlja kvalitetnija. Na to je uticalo i vreme setve i izbor hibrida.
-Generalno gledajući, svi hibridi su ugroženi a naročito oni iz ranije grupe zrenja. Zbog nedostatka padavina očekuje se i umanjenje prinosa soje. Ona je takođe u problemu jer je u fazi formiranja mahuna i samim tim nalivanja zrna pa se očekuje da ne bude dovoljno formiranih mahuna sa nedovoljno zrna. Zrna će biti sitna što će prouzrokovati smanjenje prinosa za najmanje 20 procenata. Bez obzira na količine padavina neće se mnogo promeniti jer je, na primer, kod kukuruza klip ostao nerazvijen, samo će biti pitanje koliko će zrno biti, naglašava Svetlana Zlatarić.
Nedostatak padavina prouzrokovao je probleme u dubljim slojevima zemljišta tako da trpi korenov sistem. Kukuruz počinje i da se suši. Masa izgleda zelena ali zbog nedostataka klipa poljoprivrednici treba da pribegavaju siliranju zelene mase - kažu stručnjaci. Tako će bar iskoristiti zelenu masu. Potrebno je redovno obilaziti parcele i u određenom momentu iskoristiti za pripremu silaže. Ukoliko se ne uradi na vreme, neće biti kvalitetna.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa