20. jul 2017.20. jul 2017.
Dega u galeriji SANU

Balerine pred Beograđanima

“Trenuci posmatranja“, izložba dela Edgara Degaa u Galeriji SANU od 15. jula do 15. septembra kulturni je događaj prvog reda.
U prvom delu galerije su panoi na kojima su ispisani najmarkantniji momenti biografije Edgara Degaa (1834-1917), slavnog francuskog slikara - sina bankara italijanskog porekla i Kreolke iz Nju Orleansa. Jedna od važnih izložbi za prihvatanje njegovog dela bila je 1865. u Salonu (službena izložba na Akademiji lepih umetnosti u Parizu), učestvovao je u Francusko-pruskom ratu 1873, nikada se nije ženio, poslednje godine života proveo je skoro slep, a vredno radeći, odnosno posvetivši se više vajarstvu... Sledi izbor koji čini 21 fotografija u formi moderne štampe (radovi čiji su originali u najvećim svetskim muzejima).
Milanka Todić, jedna od autorki izložbe, ističe da su teme kojima se bavio fokusirane na moderan život kraja 19. veka. Umesto stabilnosti i trajnog doživljaja, iskustvo življenja u aktuelnom vremenu svodio je na trenutak. Za fotografiju je često birao ikonografske koncepcije. Recimo apoteoza Degaa je realizovana u mediju fotografije, a njena prava suština je kompozicijski čak na tragu renesansnog slikarstva.
Autor izložbe je i Jelena Dergenc, a planirana su stručna vođenja kroz izložbu (sredom u 13 i četvrtkom u 17 sati), predavanja, radionice i dečji likovni konkurs “Ovako je slikao Dega, a ovako svet vidim ja”.
Među izloženim fotografijama su tri veoma interesantne, neobične, na kojima se nazire motiv balerine, česte Degaove inspiracije, dominiraju narandžasti tonovi...
Treći deo izložbe obuhvata 29 radova na papiru, odnosno crteže, pastele... Reč je o delima iz kolekcije Narodnog muzeja Beograd koja, kako kaže jedna od autorki izložbe Dragana Kovačić, nisu bila izlagana od 1965.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa