27. jul 2017.27. jul 2017.
SIGURNI NA PLAŽI

BILjNA ULjA ZA ZDRAVO I BEZBEDNO SUNČANjE

Ne postoji ništa zdravije za vaše telo od potpuno prirodnih preparata za negu i lečenje. Mogu se koristiti u bilo koje doba godine, pa čak i leti kad se štitite od lošeg uticaja sunca na vašu kožu.
Veštački preparati neretko sadrže toksične sastojke i hemikalije koje podstiču nastanak i razvoj raka kože. Mnogi u svom sastavu imaju i oksibenzon – element koji remeti rad hormona i nikako nije preporučljiv za decu.
Dobro razmislite i okrenite se bezopasnim, prirodnim alternativama bez štetnih aditiva i to sa zaštitnim faktorom. Nije važno kakav tip kože imate.
Probajte neka od ova tri ulja i nabacite savršeno taman ten bez neželjenih opekotina i bolnog crvenila. A kao veliki bonus, biće nahranjena, hidrirana i svilenkasta na dodir.
KOKOSOVO ULjE
Ovo ulje najčešće biraju osobe sa svetlijim tenom ili za bebe i malu decu. Ne samo da daje preplanuli ten, već i štiti od opekotina, blokirajući oko 20 odsto UV zraka. Za ove efekte možemo zahvaliti masnim kiselinama i vitaminu E, kojima je kokosovo ulje veoma bogato.
Koža ga dobro upija nakon nanošenja i zato dugo ostaje hidrirana. Čisto ulje nije skupo i može se naći u svim prodavnicama zdrave hrane. Zaštitni faktor je SPF 8. Nanesite ga na kožu pre sunčanja i ponovite postupak na svakih sat vremena.
MASLINOVO ULjE
Zaštitni faktor je SPF 2-8. Povoljno deluje na osetljivu kožu koja je sklona alergijama, iritacijama i osipima. Ima upečatljivu zelenkasto-žutu boju i sadrži antioksidanse koji su poznati kao polifenoli. Zahvaljujući njima, ulje masline ima pozitivni uticaj na zdravlje u ishrani i nezi tela. Oni takođe sprečavaju pojave bora i usporavaju starenje kože.
Najbolje je naneti ga u vreme kada sunce nije tako jako, na primer rano ujutru ili predveče. Sunčajte se u kraćim intervalima od po desetak minuta. Koža će vam lagano tamneti i dobiti ujednačen bronzani ten.
ULjE OD ŠARGAREPE
Šargarepa je prebogata beta-karotenom. Ovo je izuzetno jak antioksidans koji efikasno štiti kožu od UV zračenja, a istovremeno joj daje divnu preplanulu boju. U šargarepi ima i vitamina A, koji doprinosi hidrataciji i dodatno ubrzava tamnjenje kože. Procenjeni prirodni SPF je veoma visok i varira od 38-40.
U prodaji se može naći čisto ulje od semenki šargarepe, a ako ga nema u vašoj blizini, možete napraviti sami. Kombinacijom usitnjenog ploda šargarepe sa biljnim uljem dobija se domaće sredstvo za sunčanje.
Izrendajte jednu ili dve šargarepe i prelijte maslinovim ili bademovim uljem. Izlijte sve u staklenu ambalažu, tako da nivo ulja bude 1 cm iznad nivoa šargarepe. Poklopite sud i ostavite na suncu oko desetak dana. Dobijeno sredstvo procedite i koristite po potrebi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa