27. jul 2017.27. jul 2017.
Majka svih gradova
PUTOPIS – OD ŠAPCA DO ŠAPCA ZA 4.200 KILOMETARA PRAG (7)

Majka svih gradova

Kada je jedan tinejdžer (ime i prezime poznati redakciji), davne letnje noći 1989. godine na obali Jadranskog mora, želeo da impresionira devojku sa kojom se tek upoznao, rekao joj je da studira režiju u Pragu. Od tada je mnogo vode proteklo Vltavom, ali želja da se bar prošeta gradom u kojem se nalazi jedna od najstarijih i najprestižnijih filmskih škola u Evropi, nikada nije.
Za razliku od našeg tinejdžera koji nikada više nije video preplanulu simpatiju, ali ni vrata dvorca Lazanski, svoj san su u njemu, između ostalih, odsanjali Miloš Forman, Emir Kusturica, Goran Marković, Goran Paskaljević i mnogi danas uspešni reditelji.
Vltava kroz Prag nikuda ne žuri. Smetana joj je posvetio simfoniju koja se može čuti na svakom brodu koji sa turistima krstari najdužom češkom rekom. Za 10 evra, pored vožnje i prelepog pogleda na obale Praga, turisti dobiju i zvuke poznate melodije i kolač.
Glavni grad Češke je jedna od najlepših prestonica u Evropi, a zbog čega je i zlatan postoji nekoliko teorija. Kruže legende da su nekada u ,,Golden Lane“ alhemičari pretvarali obične metale u zlato, a neki kažu da ga tako nazivaju i zbog zlatnih kula Praškog dvorca.
Hradčani, Vaclavske namjesti, Starogradski trg, Jevrejska četvrt su nezaobilazne lokacije za svakog turistu. Ispred Astronomskog sata mirno čekaju da se svih 12 apostola pojave u podne i svaki njihov izlazak nagrade aplauzom. Prag je i ,,Majka svih gradova“ i ,,Grad stotinu tornjeva“ iako ih ima više od 500.
Karlov most se najlepše može videti sa brodića koji kruže Vltavom, jer je na njemu skoro uvek gužva, pored turista svoje mesto su na njemu pronašli i trgovci, slikari i prosjaci. Prodaju na mostu svoje radove, a mi smo se oduševili što smo na crtežima videli našeg zemljaka – Novaka Đokovića. Postoji legenda da je kamen temeljac stavljen 1357. godine, sedmog dana septembra meseca, tačno u 5 sati i 31 minut. Karlo IV, po toj teoriji, konsultovao je i astrologa i na taj način dobio sekvencu od brojeva 1-3-5-7-9-7-5-3-1
Veliko istorijsko jezgro u Pragu je pod zaštitom Uneska, a u jednoj od najlepših ulica zlatnog grada je i ambasada naše zemlje.
Proći centrom Praga i ne probati najpoznatiju poslasticu, koju i Šapčani imaju priliku da kupe prilikom bazara i noći kupovina u Gospodar Jevremovoj, pravi je greh. Radi se o trdelniku, slatkišu koji se pravi od kiselog testa tako što se urola na štapić i potom peče na direktnoj vatri sve dok ne poprimi ukusnu zlatno-braon boju. Trdelnik se može preliti ili napuniti bukvalno čime god vi poželite. Mi vam preporučujemo da najpre pojedete jedan prazan trdelnik sa prah šećerom kako biste mogli da osetite pravi ukus ove češke poslastice. Posle toga, dodajte priloge po svom ukusu, a najčešće se jede samo sa mrvljenim orasima i prah šećerom. Ipak, Nutela je popularna u Češkoj baš kao i svugde u svetu, pa je popularan trdelnik sa Nutelom. Naš favorit je, ipak, sa sladoledom.
Prag je u Srbiji poznat i po tome što se bela kuga, na neki način pobeđuje u glavnom gradu Češke. Postoje dve prestižne klinike i obe su izuzetno uspešne. U obe klinike govore naš jezik, a pored veštačke oplodnje, koju rade više nego uspešno, na ovim klinikama je do potomstva moguće doći i uz pomoć donacija – u slučaju da je jedan od budućih roditelja totalno sterilan.
Teška srca moramo da se rastanemo od ovog predivnog grada. Polako se približavamo Šapcu i jedinu utehu što napuštamo „majku svih gradova“ je činjenica da ćemo posetiti Ikeu i sigurno potrošiti nešto para.
NASTAVAK LETNjEG
PUTOPISA
Ovaj putopis je nastao kao rezultat slučajno iskrslog puta. Od ideje da posetimo samo Minhen i eventualno ostanemo na koncertu jednog od trenutno najpopularnijih bendova na svetu – Koldpleja u ovom gradu, došli smo do toga da smo obišli i Salcburg, Dizeldorf, Duizburg, Berlin i Prag – 4.200 kilometara. Nismo se prevarili. Pošto je leto vreme kada se mnogo putuje, „Glas Podrinja“ će nastaviti sa letnjim putopisima već od sledećeg broja.
V. M. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa