3. avgust 2017.3. avg 2017.
NOV NAČIN KONTROLE BRZINE NA AUTO-PUTEVIMA

NEMA VIŠE JURNjAVE

Merenje prosečne brzine na auto-putevima u Srbiji počelo je ovih dana. Novi sistem će se ove nedelje još uhodavati. Još se pouzdano ne zna ni da li će vozače koji prekorače dozvoljenu brzinu, policija zaustavljati odmah po prolasku kroz naplatnu rampu ili će im kazne stizati na kućnu adresu. Projekat sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Javnim preduzećem “Putevi Srbije”.
-Na auto-putevima u Srbiji tokom 2015. godine život je izgubilo više od 60 osoba, dok je tokom 2016. godine poginulo oko 50 lica. Mi nameravamo da, u narednom periodu, još više smanjimo ovaj trend poginulih preduzimajući ovakve i slične mere. Ministarstvo unutrašnjih poslova i ubuduće će nastaviti da sprovodi različite preventivne i represivne aktivnosti kako bi unapredilo bezbednost na putevima, izjavio je direktor Policije Vladimir Rebić.
Za vozače prolazak kroz naplatne rampe ostaje isti. Naplatne rampe imaju kamere koje očitavaju registarski broj vozila i beleže vreme kada je automobil prošao. Sada su sve naplatne kućice sinhronizovane, odnosno sve imaju isto referentno vreme, tako da će se tačno znati kada je vozilo ušlo, a kada izašlo sa auto-puta. Obavljeno je detaljno merenje svih deonica na kojima će biti pušten ovaj sistem naplate.
Kada vozač uzme karticu pri ulasku na auto-put, na njoj će biti zabeleženo tačno vreme, a tako i kod islaska. Kilometraža podeljena sa vremenom daće prosečnu brzinu, koja će takoće pisati na kartici koja se dobija prilikom izlaska sa auto-puta.
Presretači, kao i radari i dalje će snimati brzinu na auto-putevima, zbog toga da vozači ne bi stajali usput da izgube vreme i tako smanje prosečnu brzinu vožnje.
Na auto-putevima u Srbiji prošle godine je poginulo oko 50 osoba, a 2016. oko 60. Rebić je istakao da ova i slične mere imaju za cilj da se ovaj broj još više smanji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa