3. avgust 2017.3. avg 2017.
Crveni krst Šabac obeleŽio Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

RAZMIŠLjAJTE SVOJOM GLAVOM

U svetu je 30. jul ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svesti o ovom problemu. Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje i žrtva može biti svako, nezavisno od pola, porekla, godina, nacionalnosti, obrazovanja ili socijalnog statusa. Ovaj dan je obeležio i Crveni krst Šabac.
Snežana Petrović, stručna saradnica Crvenog krsta u Šapcu je rekla da je njihov cilj da okupe sve mlade volontere koji imaju želju i potrebu da razviju svoja znanja i veštine prenošenja ove jako značajne teme svojim vršnjacima. U okviru ovog edukativnog seminara koji volonteri prolaze ima nekoliko koraka, a jedan od njih podrazumeva i proveru znanja koje su stekli kroz druženje i radionice sa decom u Kulturnom centru. Ona je dodala i da ovaj seminar obuhvata jednu opštu dimenziju to jest opšti problem koji je nažalost prisutan na našim prostorima, a njegova svrha je razvijanje preventivnih aktivnosti kojim će se širiti prave informacije i mladima ukazivati na izazove koje nosi ovaj problem.
Volonteri ovog seminara obuhvataju mlade od osnovnoškolaca do srednjoškolaca, a radionice koje prolaze su prilagođene upravo njihovom uzrastu.
Jedna od volonterki Crvenog krsta i polaznica ovog seminara, Katarina Jović, je rekla da bi mladima poručila da razmišljaju svojom glavom, paze šta rade i da se dobro raspitaju o svemu što im se prikazuje. Navela je i da mladi ne treba da gledaju na svet samo u jednom okviru nego da razmišljaju kritički i gledaju i izvan tog rama kako bi videli šire sve ono što im se predstavlja. Ona smatra da ova tema nije nevažna, baš naprotiv, trgovina ljudima je globalni problem i zato bi mladi trebalo dobro da se edukuju o tome kako bi umeli da se snađu u određenim situacijma i znali kako da zatraže pomoć.
K. A.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa