3. avgust 2017.3. avg 2017.
URBANA OAZA NA SAVI
ODRŽAN 15. ŠABAČKI LETNjI FESTIVAL

URBANA OAZA NA SAVI

Petnaesti Šabački letnji festival “2017. Oaza” u organizaciji Miksera, otvorila je Regionalna dečja filharmonija koju je vodio dirigent Ljubiša Jovanović, sa čuvenim violinistom Jovanom Kolundžijom. Koncert na bini među zidinama stare šabačke tvrđave počeo je izvođenjem valcera “Na lepom plavom Dunavu”.
Na binu su prvi izašli članovi grupe Kal, koje je predvodio Dragan Ristić. Inspirisanost novotalasnim zvukom ranih osamdesetih godina prošlog veka ispoljili su izvođenjem klasika “Crno bijeli svijet” grupe Prljavo Kazalište. Program se nastavio bosanskohercegovačkom senzacijom - Mostar Sevdah Reunion. Sa velikim nestrpljenjem, publika je iščekivala izlazak na scenu ultimativnog regionalnog desparada Darka Rundeka. Darko je svoj nastup započeo pesmom “Tranzit”, što je publika pozdravila burnim aplauzom. Fascinantnom harizmom i jedinstvenom pojavom Darko je od početka vešto manipulisao osećanjima oduševljene publike Šabačkog letnjeg festivala.
Ljubitelji elektronskog zvuka su za to vreme svoje mesto pronašli na bini “Tvrđava” gde su nastupali Igor D, Nikola Vemiš, Markus Vorgul i Dejan Milićević, uz koje su najuporniji klaberi dočekivali novo festivalsko jutro. Prvog dana kroz kapije festivala prošlo je više od 5.000 ljudi.
Mikser kao organizator ovogodišnjeg ŠLF potrudio se da ovoj manifestaciji, u godini jubileja, proširi polje delovanja koje se van muzičkog ticalo društvenog aktivizma, umetnosti, kulture i decentralizma. Nakon izuzetno uzbudljivog dana koji su obeležile dve tribine „Decentralizacija kulture“ i „Urbana mobilnost kao instrument održivog razvoja grada“ u šabačkoj Sinagogi, kao i otvaranje “Žive biblioteke” na Trgu đačkog bataljona, uz prisustvo gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, sve je bilo spremno za drugo festivalsko veče.
Na samom početku okupljenima su se predstavila dva neafirmisana benda preporučena od strane kultne rokenrol emisije „Bunt“ RTS. Sastav Larska iz Kragujevca i pobednici ovogodišnjeg „Bunt rok festivala“ beogradski sastav Viva Vops. Iskusni muzičari koji su pod okriljem novooformljenog benda, napravili su nesvakidašnju kombinaciju roka, hip-hopa, popa, hard kora, hard roka.
Početak oficijalnog dela udarne festivalske večeri ozvaničio je nastup grupe E-Play. U svojoj gotovo dvadesetogodišnjoj karijeri E-Play su izgradili svoj prepoznatljiv izraz.
Drugo veče ŠLF, za razliku od prethodnog, karakterišu agresivniji, angažovaniji i bučniji sastavi. Grupa Bjesovi, perjanica srpskog alternativnog roka, ponovo je opravdala velika očekivanja publike. Ovaj bend ne samo da odoleva vremenu već je i dalje inspiracija mnogim nadolazećim generacijama što je letimičnim pogledom bilo apsolutno upadljivo.
„Dobro veče Šabac! Mi smo Psihomodo pop, rokenrol grupa koja postoji nešto više od trideset godina što je gotovo naučno-fantastični podatak...“ kroz smeh se šabačkoj publici obratio Davor Gobac. Ovaj hrvatski edž YU pank fenomen ljutito i žustro branio je svoje pozicije i stečenu reputaciju. Iskusno sastavljena lista pesama nije ostavila ravnodušnim nikog. Kako one koji sada imaju šesnaest tako i one koji su tog uzrasta bili davno, davno kada je kultni album „Godina zmaja“ izašao. U top formi, usvirani i energični Psihomodo pop zakuvao je atmosferu ispred pune glavne bine ŠLF.
Ono što je šabačka publika drugo veče najviše čekala ipak je bio nastup Goblina. Goblini su šabački bend i to im nikako ne daje za pravo da na svom terenu budu ležerni. Goblini u stvari to nikada nisu ni bili, a posebno pred svojom publikom. Golub i drugari, toliko godina nezaustavljivo drže u pripravnosti horde fanova, regrutujući nove. Započeli su nastup nesvakidašnje uz retko izvođenu pemu „U odbrani zla“, nastavili sa „Anja volim te“, „Splet okolnosti“, „Ne trebam nikome“, „Daleki put“, „Luna“, „Voz“, „Ima nas“. Publika je htela još i dobila je „Marjane, Marjane“, „Deca iz komšiluka“, „Za Lorenu“ a potom opet „Anja“ i „Ima nas“, da se zna ko je glavni.
„Tvrđava“ stejdž bio je stecište zaljubljenika u klupsku kulturu. Najodanija publika je tu reputaciju opravdala svojom posvećenošću muzici koju su vrteli di-džejevi Sale, Goran Starčević, Funkerman, Ivan Janjić i u osvit novog dana Laura 2000.
Izvođači koji su obeležili treće veče festivala, nedelju 30. jul su: Random, Stereo Banana, Grupa Babe i Damir Urban&4 na Main stage, dok su na DJ stage nastupili SoulMark & Subgenetics, Lehar, Magdalena, After Affair.
Nakon pakleno vrućeg dana tokom nastupa niške hip-hop atrakcije, benda Stereo banana, Šabac je osvežio vetar praćen pretećim kišnim oblacima. To je motivisalo okupljenu publiku ali i Stereo bananu da nastup bude još bolji i zabavniji. U nastavku večeri preteće nevreme pretvorilo se u pljusak tokom nastupa legendarnog sastava Babe. „Šta je bilo, nećemo valjda sada svi da se razbežimo“, poručio je Žika sa bine. Publika je burnom reakcijom i aplauzom pružila adekvatan odgovor, pa je svirka mogla da se nastavi.
Iako pokisla, publika je strpljivo čekala izlazak Damira Urbana na binu. Direktor Mikser Hausa, Ivan Lalić u ime organizatora ovogodišnjeg ŠLF, pozdravio je okupljene i zahvalio im se na strpljenju, pozvavši ih da ostanu do kraja jer su Urban & 4 spremni za nastup. Damir Urban, hvaljeni regionalni alternativni pop muzičar inspirisan novim talasom, pripremio je set listu kojom je okupljene proveo kroz kompletnu karijeru. U središnjem delu nastupa prisutne je oduševio osvrtom na svoje zlatne početke izvodeći kultnu pesmu „Moja voda“ svog starog benda Laufer. U gotovo dvosatnom epskom i svirački superiornom nastupu Urban & 4 na velelepan način priveo je kraju program na glavnoj bini ovogodišnjeg Šabačkog letnjeg festivala.
Na bini “Tvrđava” zabava takođe nije prestajala. Zaljubljenici u elektronske plesne ritmove uživali su u setovima disk džokeja Soulmark & subgenetics, Lehar, Magdalena a do ranih jutarnjih sati muziku su vrteli After Affair. Osvit novog dana označio je kraj 15. Šabačkog letnjeg festivala.
K.Jekić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa