3. avgust 2017.3. avg 2017.
Ljubav će spasiti svet
BAJKA ALEKSANDRE ĐURIČIĆ

Ljubav će spasiti svet

„Bajka o ljubavi“ jedna je od predstava koju su videla deca iz regiona na Koloniji prijateljstva, održanoj u junu. Predstava je nastala po istoimenoj knjizi za decu čiji je autor mlada vaspitačica vrtića „Veverica“ Aleksandra Đuričić. Ideja, nastala sasvim slučajno, pre nekoliko godina, realizovana je zahvaljujući podršci Grada kroz finansiranje projekata u kulturi.
-Inspiracija se pojavila jedne noći, pre oko tri godine, dok sam pokušavala da zaspim. Ustala sam i zapisala stihove, a onda i zaboravila na njih. Moj suprug Luka ih je nedavno pronašao i odneo kod svog druga Đurađa Stevanovića da ih ilustruje. Zahvaljujući podršci Grada Šapca i Predškolske ustanove „Naše dete“ odštampan je prvi tiraž knjige, kaže Aleksandra Đuričić.
Glavni junaci bajke, devojčica Mila, dečak Raša i mače Sila pozivaju u pomoć Ljubav da pobede zlog čarobnjaka, koji je na zemlji zagadio vazduh i vodu i posejao mržnju. Nakon poziva „Probudite se svi sada! Ne dozvolimo zlu da vlada!“ dobrota ipak pobeđuje.
Knjiga je štampana u tiražu od 150 primeraka koji je podeljen deci učesnicima Kolonije prijateljstva.
-Naši gosti su bila deca sa Cetinja, iz Banjaluke, Bijeljine, Lipljana, Štrpca, Sombora, Štipa i Vukovara. Veoma mi je drago da su baš oni dobili knjige, jer je to na neki način i simbolično. Jedna od osnovnih ideja ove bajke je da granice ne treba da postoje, ističe Aleksandra.
Pored snažne poruke da samo ljubav može spasiti svet, najmlađi su naučili i koliko je važno da brinu o životnoj sredini. Tako je u okviru projekta Aleksandra održala i radionice na kojima su deca saznala nešto više o ekologiji i načinima kako da zaštite svoje prirodno okruženje.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa