10. avgust 2017.10. avg 2017.
Ekonomski barometar

Tri Nejmara, cela Srbija

O tempora, o mores. Ostalo nam samo da se čudimo i krstimo. Ovde smo se već navikli. Već smo više decenija u “obrnutoj ekonomiji”. Nego se i onaj razvijeni svet pridružio. Zaboleše ruke od stalnog krštenja. Kapitena Brazila dvadesetpetogodišnjeg fudbalskog genija Nejmara, Barcelona je prodala Pari Sen Žermenu za 222 miliona evra. Računica je “sumanuta”. Iznos transfera je jednak prosečnoj mesečnoj plati u Francuskoj (2.225.evra) za 100.000 (slovima: sto hiljada) “prosečnih” Francuza. Ili 100 hiljada mesečnih plata jednog Francuza. Od sada, pa narednih 8.300 godina. Više od četiri “naše ere”. Od Hrista naovamo. Smejurija tek nastaje kad “fudbalske”, uporedimo sa našim ciframa. Transfer je jednak prosečnoj mesečnoj plati u Srbiji od 380 evra, za 585 hiljada naših radnika. Ili 585 hiljada meseci (blizu 48 hiljada godina) za jednog “prosečnog” radnika. Trećina prosečnih mesečnih zarada “radnog naroda” Srbije. Regionalnog ekonomskog i političkog “lidera” na Balkanu. Kako se samo predstavljamo, a poneko i zove. Tri Nejmara, čitava radna Srbija. Zar toliko malo vredi “lider”. Ali i “obični” Francuz. Ceo svet.
Nije kraj. Nejmar će u Parizu zarađivati neverovatnih 45 miliona evra godišnje, odnosno 3,75 miliona evra mesečno, 865 hiljada nedeljno, skoro 124 hiljade dnevno, preko 5 hiljada na sat. I konačno, 85 evra po minutu. Ili ako se opet poslužimo “prosečnim” Francuzima i Srbima, godišnja Nejmarova plata jednaka je godišnjoj zaradi 1.685 Francuza i blizu deset hiljada zaposlenih Srba. Do sada je najplaćeniji bio Ronaldo sa 400, pa Mesi i Brazilac Hulk(koji igra u Šangaju) za po 385 hiljada evra nedeljno. Deseti na rang listi najplaćenijih ima 230 hiljada evra nedeljno. Pošto se kod Nejmara sve više nego duplirao(u odnosu na dosadašnjeg “lidera” Ronalda), treba li reći da neminovno sledi “stampedo”. Zar će Mesi, Ronaldo and comp. čekati. Treba da se svi zahvale Nejmaru. Jer je “povukao nogu”.
Ukupno, za transfer i petogodišnju osnovnu zaradu PSŽ će isplatiti Nejmaru oko pola milijarde evra. Naravno, nisu bogati vlasnici iz Katara ludi. Da jesu ne bi imali tolike pare. Napravili su oni prvo biznis plan prihoda i rashoda. Dajemo pola za pet godina, dobijamo najmanje duplo. Investicija koja se isplati za manje od 5 godina je isplativa i poželjna. Publika, TV prenosi, Liga Šampiona, sponzori, majice…i na kraju prodaja tridesetogodišnjeg Nejmara. Toliko imaju Ronaldo i Mesi pa vrede stotine miliona.
Slično “ludilo” zahvatilo i Kinu. Tamo idu najčešće fudbalski veterani. Sa trideset i kusur godina. Imenom i prezimenom. Poput Brazilaca Hulka, Žervinja i Paulinja, Argentinca Lavecija, Italijana Pelea and comp. Za 50 do 100 miliona evra. U zemlji privrednog čuda, gde je prosečna zarada oko 470 evra, razlike u platama ogromne, sa sve većim brojem “brzopoteznih” milijarder. Ko bi još samo pre tri-četiri godine, mogao pretpostaviti, da će na listi deset najplaćenijih igrača sveta, četvorica biti na kraju, sledi zaključak. Svaka čast Nejmaru. I ostalim sportistima milionerima. Globalno tržište im je odredilo cenu. Njihovo je da se “muče” trenirajući danonoćno, i budu najbolji. Svetska globalizacija je stvari samo ubrzala. Umesto na “kvadrat”, sada je sve na “kub”. Ostaje samo pitanje šta će biti sa običnim ljudima. Koji nisu ni milijarderi, ni milioneri, ni Nejmari. Nego obični radnici, doktori, majstori. Drugim rečima, šta će biti sa svetom. Već čuveni Toma Piketi u svom “Kapitalu u DžDžI veku”, pominje ove fenomene, koje je donela globalizacija. Oni što imaju, imaju sve više(pre sto godina, cilj je bilo postati dolarski milioner, sada milijarder). Pa Piketi tvrdi da do preraspodele između “sveta rada” i sveta kapitala” mora doći i u “srećnim” zemljama(poput Nemačke ili Amerike), inače ovakav kapitalizam ne možopstati. Ni Kina ne može dugo ovako. Da jedni pored drugih žive “milijarderi i fudbaleri”, i armija radnika od 500 dolara, koja plaća ove prve. Tek Srbija. Dvadeset hiljada u našim i 30 hiljada u stranim kompanijama(čast izuzecima), jeste “više nego ništa”, ali je dugoročno neodrživo. Još samo da dođu roboti i preuzmu komandu. O čemu se već “šuška”.
Dragan Vujadinović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa