10. avgust 2017.10. avg 2017.
ŠABAČKA POLICIJA ODLUČNA U BORBI PROTIV NARKOMANIJE

MNOGO DROGE SKLONjENO SA ULICE

Najznačajnija je, svakako, akcija u kojoj je zaplenjeno skoro 700 grama heroina. Svi uhapšeni su uglavnom povratnici, mada se pojavljuju i nova lica. Stručnjaci upozoravaju da ne treba praviti razlike između lakih i teških droga, jer se gotovo niko nije zadržao samo na marihuani
Grupa za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Šabac, od početka godine beleži odlične rezultate. Za prvih sedam meseci bilo je 190 zaplena, a za poslednja dva čak 40. Nedavno je u jednoj akciji zaplenjeno 688 grama heroina, što je rekord za poslednjih nekoliko godina.
Tokom juna i jula pronađeno je ukupno 4.143,05 grama marihuane, 738,3 grama heroina 738,15 grama amfetamin, 6,3 grama kokaina, 18,9 grama hašiša, 14 komada ekstazija, 4 bočice metadona i još 41 komad tableta i 160,1 grama materija za koje se čeka analiza. Nadležnim tužilaštvima podneto je ukupno 40 krivičnih prijava protiv 40 lica. Višem javnom tužilaštvu u Šapcu podneto je 16 krivičnih prijava za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok su Osnovnom javnom tužilaštvu podnete 23 krivične prijave za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga i jedna krivična prijava za krivično delo Omogućavanje uživanja opojnih droga, u konkretnom slučaju maloletnom licu.
Prema broju zaplena, Šabac ne zaostaje mnogo za najvećim centrima, kao što su – Beograd, Novi Sad i Niš. Međutim, u Šapcu radi samo sedam ljudi i neuporedivo su materijalno i tehnički lošije opremljeni.
Najznačajnija je, svakako, akcija u kojoj je zaplenjeno skoro 700 grama heroina. Kako nezvanično saznajemo, radi se o višestrukom povratniku koji je drogom snabdevao širu okolinu Šapca. Trenutno se nalazi u pritvoru, a zaprećena kazna je minimum tri godine zatvora.
Svi uhapšeni su uglavnom povratnici, mada se pojavljuju i nova lica. Problem sa povratnicima se javlja otuda što postupci traju dugo, često po nekoliko godina. Okrivljeni se brane sa slobode, a do okončanja suđenja nastavljaju da rade isti posao.
Broj uživaoca heroina u Šapcu je dosta manji poslednjih godina. Razlog je verovatno taj što za heroin treba izdvojiti nešto više para, ali je vest svakako dobra, jer ova droga spada među najteže zbog jake psihičke i fizičke zavisnosti koju stvara. Jeftinija zamena je sintetička droga amfetamin, koja se lako može napraviti u kućnim laboratorijama pa je više dostupna. Posledice koje ostavlja su još gore nego od heroina.
Najviše ima marihuane. Jeftina je i lako se gaji u našim uslovima. Mladi je najviše koriste, ali često ubrzo prelaze na amfetamin. Stručnjaci upozoravaju da ne treba praviti razlike između lakih i teških droga, jer se gotovo niko nije zadržao samo na marihuani. Jedino rešenje je nikada ne probati.
Dilerima i njihovim kupcima ne manjka maštovitosti kada treba izbeći policiju. Paketiće sa drogom, upakovane u plastične kesice često gutaju, a kasnije ih izbacuju napolje. Beograd i Novi Sad imaju praksu da policija kada posumnja da se ovo dogodilo, u saradnji sa tužilaštvom, osumnjičene vodi u bolnicu na ispiranje i onda im piše prijavu.
Prodavci su vođeni ogromnom materijalnom koristi koju imaju od preprodaje. Konzumenti se retko zadržavaju samo na jednom krivičnom delu. Da bi došli do doze ne biraju načine da pronađu novac, pa uglavnom pribegavaju krađama i razbojništvima.
Maloletnici se pojavljuju kao izvršioci krivičnih dela u vezi droge, ali u Šapcu to nije alarmanto kao u nekim drugim gradovima. Od septembra će početi realizacija strateškog projekta Ministrstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete gde će se organizovati edukativna predavanja za učenike 4. i 6. razreda. Predavanja će biti iz više oblasti. Pored narkomanije, decu će edukovati i o vršnjačkom nasilju, saobraćaju. Projekat je na nivou Republike, a cilj je prevencija pojava opasnih za društvo.
Hortikultura
Krajem prošle godine šabačka policija je zaplenila veću količinu marihuane. Nezvanično smo saznali da iza ove zaplene stoji jedna veoma zanimljiva priča.
Naime, čovek je otišao u Holandiju nekim poslom, tamo je kupio seme marihuane i posejao ga na svom placu. Na internetu se informisao o gajenju i uspešno uzgojio 100 stabljika. Kada je bila zrela, marihuanu je obrao, osušio, vakuumirao i spremio za međunarodno tržište. Zaplenjeno je ukupno 10 kilograma upresovane “trave”. Interesantno je da ovaj “uzgajivač” ranije nije imao krivičnih dela.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa