ИЗВИЂАЧИ БОРАВИЛИ КРАЈ ДРИНЕ

ПРОШИРИЛИ ЗЕЛЕНЕ ВИДИКЕ

  • Број 3641 (10. авг 2017.)
  • Љ.Ђ.
Чланови Одреда извиђача “Михаиловац” из Београда (Чукарица) који ове године прослављају пола века постојања боравили су недавно крај Дрине у потесу Васин Шиб-Црна Бара. То је њихова традиционална дестинација, још од 1996. године, када су први пут камповали на овим просторима.
Назив овогодишњег кампа био је “Осети авантуру 2017. године”. У кампу је боравило 43 учесника, од којих је било 28 деце и младих. Поред Чукаричана, учествовали су и извиђачи из Ивањице, Звечана (Са Косова и Метохије), Љубљане, Бристола и Глочестера, а два дана у кампу су провели и чланови Одреда извиђача “Вера Благојевић” из Шапца.
Свима њима заједничка жеља је била да се лепо проведу у живописној природи, упознају и друже те прошире своја знања о извиђаштву које у свету постоји 110. година и броји преко 40 милиона чланова.
У Србији постоји 106 година, а на општини Чукарица нешто више од 60.
Организатор овогодишњег кампа крај Дрине названог “Осети авантуру 2017. године”био је Савез извиђача општине Чукарица са својим организационим јединицама Одредом извиђача “Михаиловац” и Одредом извиђача “Бреза”.
Најважнији циљеви били су упознавање младих извиђача са уобичајеним извиђачким вештинама: Постављање шатора, везивање чворова, паљење ватре, оријентација и топографија, сигнализација, боравак у природи... Жеља организатора је да полазници прошире знања из области екологије, заштите животне средине, познавања историје...
Кампом је руководио штаб, заједно са инструкторима и програмским тимом у коме су били: Славиша Бојовић (извиђачки инструктор), старешина кампа Предраг Ђорђевић (извиђачки инструктор) и Јелена Бојевић (извиђачки инструктор).