17. avgust 2017.17. avg 2017.
SVAKI GRAĐANIN ĆE SE PITATI
POČEO UPIS U SPISKOVE ZA GLASANjE O VRAĆENOM POREZU U MESNE ZAJEDNICE

SVAKI GRAĐANIN ĆE SE PITATI

Građani će, prvo predlozima, a zatim i glasanjem, odlučivati o tome na šta će otići novac od poreza koji će biti vraćen svakoj mesnoj zajednici. Gradonačelnik pozvao sve građane da se uključe u proces neposrednog izjašnjavanja i kažu šta je najbitnije za njihovu mesnu zajednicu. “Potrebno je da se naši građani upišu u spisak učesnika neposrednog izjašnjavanja, što se radi jednostavnim potpisivanjem na jednom obrascu”, objasnila pomoćnik gradonačelnika Jelena Topalović Petrović
Šabac je prvi grad u Srbiji koji će omogućiti svim stanovnicima seskih i prigradskih mesnih zajednica da se izjasne kako žele da njihov novac bude utrošen. Građani će, prvo predlozima, a zatim i glasanjem, odlučivati o tome na šta će otići novac od poreza koji će biti vraćen svakoj mesnoj zajednici.
Upis u spiskove koji će omogućiti glasanje počeo je u ponedeljak. Anketari će u narednih mesec dana posetiti sve kuće u 52 mesne zajednice. Pravo da se nađu u ovim biračkim spiskovima imaju svi punoletni građani, a upis je dobrovoljan.
Milena Vučkovski iz Jevremovca prva je upisana u spisak. Smatra da je veoma dobro što će svako imati priliku da kaže šta je za njega najvažnije.
-Lepo je što i mi građani imamo mogućnost da se izrazimo o svojim potrebama i željama, odnosno o načinu na koji će biti utrošen naš novac koji će nam biti vraćen. Ja bih dala prioritet investiranju u ambulantu i poštu, uređenju seoskog groblja, a ako je moguće i da se uradi crkva u našem selu. Takođe, bilo bi lepo nešto izdvojiti i za najmlađe, tako što bi se proširio vrtić, istakla je Milena Vučkovski.
Ovom potpisivanju prisustvovali su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, pomoćnik gradonačelnika Jelena Topalović Petrović i direktor Javnog preduzeća “Infrastruktura Šabac” Milan Vasić. Gradonačelnik je pozvao sve građane da se uključe u proces neposrednog izjašnjavanja i kažu šta je najbitnije za njihovu mesnu zajednicu.
-Ovo je jedinstven proces u Srbiji i želimo da čujemo šta je prava narodna volja. Mi smo kao grad prvi našli instrument da građani kažu šta su njihove stvarne potrebe i da se to pretvori u njihov svakodnevni život. Verujemo u to da građani donose dobre odluke i da ćemo stvoriti novu energiju koja će dovesti do toga da se svi uključe i počnu da odlučuju o svom životu, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Da bi građani mogli da predlažu projekte potrebno je da plate porez, što će se dokazivati uplatnicom, dok će svi koje anketari upišu u spisak moći da glasaju. Stanovnici mesnih zajednica koje već imaju novac na svojim računima moći će o njegovoj realizaciji da se odluče do kraja godine. Ostali će se izjasniti na jesen, dok će referendum biti organizovan na proleće.
-Potrebno je da se naši građani upišu u spisak učesnika neposrednog izjašnjavanja, što se radi jednostavnim potpisivanjem na jednom obrascu. Na ovaj način dobiće mogućnost da predlažu projekte na koje će novac od poreza na imovinu biti iskorišćen, ako su platili porez na imovinu, ili da, u svakom slučaju, glasaju za predloge drugih. Postupak je veoma jednostavan, a na ovaj način Grad će najneposrednije moguće utvrditi šta je prava narodna volja i šta je kojoj mesnoj zajednici zaista potrebno, objasnila je pomoćnik gradonačelnika Jelena Topalović Petrović.
Po zaključenju spiskova, što bi trebalo da bude za oko mesec dana, ulazi se u proceduru neposrednog izjašnjavanja.
Grad Šabac od 2015. godine vraća novac od poreza na račune mesnih zajednica koje su ga prikupile. Do sada su o njegovom utrošku odlučivali saveti tih mesnih zajednica. Ovo je prvi put da će se svaki građanin pitati kako želi da taj novac bude iskorišćen. Od kada je uvedena praksa povraćaja novca, najviše je urađeno dečjih igrališta po selima.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa