17. avgust 2017.17. avg 2017.
ZMIJE OTROVNICE POTENCIJALNA OPASNOST U MAČVI?

UJED IZ MALINjAKA

Da li su opasni gmizavci pušteni u baru Zasavica ili došli u prikolicama šlepera za prevoz kamena? Ožiljak za opomenu. Umanjena životna sposobnost i strah jači od novčane kazne. Advokat Ivan Maštrapović naglašava da je opština shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o komunalnim delatnostima dužna da sprovodi sve mere i radnje koje se odnose na zologiju. U opštini se navode da se zakonska odredba odnosi samo na javne površine, a ne i privatne gde je otrovnica ujela čoveka
Nedavni slučaj ujeda zmije otrovnice u jednom bogatinskom malinjaku, podgrejao je sumnju da su ovi opasni gmizavci šire rasprostranjeni u Mačvi. Tragom pomenute informacije, a posle tužbe oštećenog kome je umanjena opšta životna aktivnost, a zbog pretrpljenih bolova i straha jedva ostao živ, prvostepeni sud izrekao kaznu da opština plati 522.000 dinara odštete i 129.000 sudskih troškova.
Zmije na krevetu
Svedoci u pomenutom sudskom sporu tvrde da su zmije videli na krevetu u kući i zidu posle skidanja lamperije. Dodaju da su se žalili opštinskom komunalnom preduzeću ali su se oni proglasili nenadležnim. Strah je podgrejan činjenicom da su zmije došle u ravnu Mačvu, a to kažu nije isto kao da su ih videli u nekom planinskom predelu gde su česta pojava. U advokatskoj kancelariji Maštrapović ne poriču da se nemio događaj zbio na privatnom posedu ali postavljaju pitanje odakle je otrovnica došla i kako što bolje zaštititi građane, da se ovakav slučaj ne bi ponovio.
Obe strane u ovom sporu žalile su se višem sudu, nezadovoljne izrečenom presudom Osnovnog suda u Bogatiću ( sudska jedinica).
- Smatramo da je izrečena novčana kazna mala, mada novac i nije presudan. Za nas je važnije što opština ne izvršava svoju zakonsku obavezu da čisti i održava javne površine.
Ima priča da su u bari Zasavica ranije pustili dosta zmija iz Južne Afrike te su se one kasnije umnožile i odavno “haraju” ovim krajem. Druga verzija govori da su ovi opasni gmizavci stigli u prikolicama šlepera koji iz kamenoloma vuku kamen, a sa Drine šljunak. Oni su često parkirani na javnoj površini s početka ulice Nebojše Jerkovića u Bogatiću, gde u blizini živi i moj klijent, oštećeni Darko Ković. Preko puta ovog, nazovi parkinga ima dosta žbunja i rastinja koje se ne održava, a nalazi se na javnoj površini. Ima priča da su dospele u prikolicama prodavaca drva sa Cera, naglašava advokat Maštrapović, pokušavajući da locira legla potencijalne opasnosti, gde se zmije mogu naći. S tim u vezi on pominje i neka močvarna područja u Banovom Polju i Badovincima.
Bolje sprečiti
Argumenti opštine svode se na činjenicu da se sporni slučaj dogodio na privatnom posedu, zašta ne postoji opštinska nadležnost. Te da se Zakon, odnosno delatnost zoohigijene ne odnosi na zmije otrovnice.
U Srpskom Hepetološkom društvu “Milutin Radovanović”, kažu da su istraživanjem od ranije utvrdili postojanje zmija na ovim prostorima. U skorije vreme nisu sprovodili nikakav projekat o postojanju i širenju ovih opasnih gmizavaca u Mačvi.
U slučaju ujeda zmije otrovnice u malinjaku, oštećeni je i prema nalazu sudskog veštaka jedva preživeo. Umanjena mu je opšta životna aktivnost. Pretrpeo je ozbiljne fizičke bolove i strah. Od svega toga i danas se leči.
Ceo rasplet događaja sa ujedom zmije biće verovatno okončan presudom Apelacionog suda u Novom Sadu ili Višeg u Šapcu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa