17. avgust 2017.17. avg 2017.
Može li se raskinuti ugovor
NEVOLjE NAŠE SUGRAĐANKE SA KABLOVSKIM OPERATEROM

Može li se raskinuti ugovor

Nedavno se redakciji “Glasa Podrinja” obratila naša sugrađanka Angelina Petković, penzionerka, koja ima problem sa kablovskim operaterom SBB. Problem je nastao kada je Angelina shvatila da će je paket njihovih usluga koštati znatno više nego što je mislila, a ugovor je praktično nemoguće raskinuti.
-Koristim njihovu kablovsku televiziju i htela sam da prvi put uvedem internet. Kada sam pitala koliko će to koštati rečeno mi je 1.800 i shvatila sam da će to biti ukupna cena, a ne samo za internet i da će toliko biti dodato na postojeći račun koji plaćam. Kada su došli da mi nameste ruter potpisala sam ugovor u kom nije navedena cena. Tek tada sam od radnika koji su to instalirali saznala da samo internet košta 1.800. Ukupna mesečna obaveza je oko 3.000 dinara što je za moju penziju mnogo. Da sam to znala nikada ne bih ni tražila ovaj paket, objašnjava Angelina.
Kada je otišla da pokuša ra raskine ugovor u poslovnici su joj rekli da to nije moguće. Od dana potpisa ugovora prošlo je 18 dana. Član 9 ugovora navodi da “Obe ugovorne strane mogu jednostrano raskinuti ugovor, pisanim putem bez obrazloženja, sa otkaznim rokom od 30 dana”.
Kada smo kontaktirali SBB u Beogradu rečeno nam je da je za otkaze paketa rok 14 dana, a da se rok od 30 dana odnosi samo na telefoniju.
Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača Kragujevca objašnjava da svaki ugovor sa operaterom ima određeni rok trajanja. Kod konkretnog paketa minimalno trajanje je 24 meseca.
-Ugovor je zaključen na neodređeno vreme, a minimum je 24 meseca. Rok od 30 dana, koji je ovde naveden, odnosi se na vreme posle tih 24 meseca. Ako je ugovor zaključen u poslovnici onda ne može da se raskine uopšte, a ako je preko posrednika rok je 14 dana, objašnjava Nikolić.
Ako bi ugovor bio raskinut ranije morale bi da se plate sve preostale rate do isteka 24 meseca. Nikolić, međutim, navodi da kada se ugovor potpisuje van poslovnice, neophodno je da kupac dobije i obrazac o odustanku od ugovora. Angelina kaže da taj obrazac nije dobila, tako da rok od 14 dana za odustanak nije ni počeo da teče. Tako bi nedostatak ovog obrasca mogao da bude osnova za raskid ugovora.
Ova priča još nije dobila epilog. Ipak, nameće se zaključak da pre bilo kakvog potpisivanja ugovra svako mora da bude bar malo advokat.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa