24. avgust 2017.24. avg 2017.
IZAZOV MINIJATURE
OTVORENA 26. izloŽba MALOG
FORMATA U KULTURNOM CENTRU

IZAZOV MINIJATURE

Ugaleriji Kulturnog centra u Šapcu, u ponedeljak je otvorena 26. Izložba malog formata. Brojnost i raznolikost radova svedoče da mali format, svojom osobenošću, još uvek predstavlja poseban izazov za savremene umetnike.
- Umetnost minijatura nije prosto umetnost smeštena u male formate, već podrazumeva negovanu poetiku načina rada – izuzetnu posvećenost, smirenost koja obezbeđuje sigurnu ruku, strpljenje i veštinu. No, da bi delo malog formata dobilo svoj puni izraz, mora biti nadograđeno idejom koja mu je primerena, istakla je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.
Od 199 radova koje je poslalo 156 umetnika, žiri u sastavu Tatjane Marković, muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Šapcu, Mehmeda Klepa, akademskog slikara iz Visokog i Sonje Petrović Jagić, istoričarke umetnosti, za izlaganje je odabrao 11 radova od 77 autora.
Prva nagrada ove godine je podeljena između Jelene Damnjanović, grafičarke iz Šapca i Petra Hranuelija, vajara iz Zagreba, koji su se izdvojili “kvalitetom, izradom, idejom i originalnošću”.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa