24. avgust 2017.24. avg 2017.
ZA NIJANSU JEFTINIJE OD GRČKE
CRNOGORSKO PRIMORJE I DALjE PRIMAMLjIVO ZA SRPSKE TURISTE

ZA NIJANSU JEFTINIJE OD GRČKE

Crnogorsko primorje je bilo i ostalo poželjna destinacija srpskih turista. Činjenica je da oni i dalje taj deo obale zovu „našim morem“, ali mnogo toga se promenilo.
Nekadašnja bratska republika je dobila sasvim novi izgled. Novi hotelski kompleksi, marine, velelepne vile obeležje su te nove Crne Gore. Iako je turista iz Rusije sve manje, natpisi na ruskom su još vidljivi na svakom koraku. Ruse su, u velikoj meri, zamenili Ukrajinci i Poljaci. Velika ljubav između Crnogoraca i Rusa je, očigledno pukla zbog sankcija i NATO, što je i moglo da se očekuje.
Promenio se i način letovanja, a naročito cene. U Crnoj Gori teško da je moguće zamisliti tzv. soc-turizam. Sve je komercijalizovano. Od parkinga za tri evra, do ležaljki od pet do 100 evra u kompletu sa suncobranom. Turisti su ovog leta najviše kukali upravo na ležaljke, jer su „braća“ Crnogorci definitivno izgubili kompas sa ovim nametom. Ne računajući te ležaljke i suncobrane, utisak je da je bratska Crna Gora za nijansu jeftinija od bratske Grčke, ali tu su negde.
Cene u restoranima pariraju Grčkim, i to je ovog leta veoma uočljivo. Zato, restorane preskačemo. Za razliku od Grčke, na crnogorskoj obali ima puno restorana koji nude kompletan obrok od tri do pet evra. Cene pića su, takođe, tu negde, ali teško da je moguće popiti koka-kolu ili pivo za manje od dva evra.
Usluga se, takođe, drastično promenila. Da li zbog toga što u ovom sektoru još ima puno zaposlenih sezonaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ili zato što je došlo do drastične promene u razmišljanju i ponašanju prema gostima, teško da će se naleteti na negostoljubivost. Uglavnom su svi predusretljivi i na usluzi.
Problema sa vodom i strujom ima sve manje, ali prilikom bilo kakve pojave lošeg vremena, valja računati na nestanak ova dva resursa. Za one turiste koji su ranijih decenija letovali na ovom delu Jadranskog mora iznenađenje može da bude i činjenica da je voda za nijansu hladnija od očekivanog. Dovoljna je jedna kiša, ili slabija bura, i more će biti u značajnoj meri hladnije. Srećom, kažu starosedeoci, more se brzo ugreje, a toga će naročito biti svesni oni koji odluče da se odmore u septembru.
Putevi u Crnoj Gori su u mnogo boljem stanju nego kod nas, i još ako se do destinacije za odmor ide kroz BiH, vožnja kolima će biti pravo zadovoljstvo. Za razliku od Srbije, gde su „izgrađani putevi u većoj kilometraži nego u Brozovo vreme“, vožnja kroz ove dve države predstavlja pravo uživanje, naročito za pneumatike.
Elem, ko se odluči za odmor u Crnoj Gori neće zažaliti, ali za pravi odmor je potreban dubok džep, kao i bilo gde drugo u svetu. Ostalo su samo nijanse.
LUKSUZ NA SVAKOM KORAKU
Crna Gora nikada nije zaostajala sa luksuzom. Ove sezone podaci govore da je preuzela primat u odnosu na Hrvatsku kada je reč o skupocenim jahtama. Tome je, verovatno, doprineo i Port of Montenegro u Tivtu gde su svakodnevno usidrene na desetine skupocenih jahti. Prenoćište u ovom delu Tivta, inače, košta od 200 evra po osobi. Ako se neko odluči da popije kafu u nekom od mnogobrojnih kafića i restorana u ovom eksluzivnom delu Tivta, treba da zna da će ga to zadovoljstvo koštati minimum pet evra.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa