31. avgust 2017.31. avg 2017.
RAME UZ RAME SA METROPOLAMA
PRVI ŠABAČKI POLUMARATON

RAME UZ RAME SA METROPOLAMA

Desetog dana septembra Šapčani će imati priliku da prvi put pozdrave atletičare maratonce u svom gradu. Prvi Šabački polumaraton dobio je odobrenje Svetske atletske federacije, a imaće međunarodni karakter. Specijalni gosti Mihail Dudaš i Asmir Kolašinac
Desetog dana septembra Šapčani će imati priliku da prvi put pozdrave atletičare maratonce u svom gradu. Prvi Šabački polumaraton dobio je odobrenje Svetske atletske federacije, a imaće međunarodni karakter. Specijalni gosti Mihail Dudaš i Asmir Kolašinac
Nezvanično “trojstvo” rekreativnih aktivnosti biće zaokruženo ovog poznog leta u Šapcu, naravno, na profesionalnom nivou. Posle čuvenog Međunarodnog plivačkog maratona “Jarak-Šabac” koji pronosi ime grada gotovo pola veka, pre nekoliko dana organizovan je prvi Biciklistički maraton na Ceru, a kroz 11 dana, videćemo i međunarodni trkački polumaraton gradskim ulicama. Već sada je poznato da će iz pešačke zone startovati najmanje 400 trkača, a prijave na sajtu su još moguće.
- Već prve godine obezbedili smo međunarodno priznanje trke. Ne samo da ćemo imati učesnike iz više država, između ostalih i svetski poznate atletičare iz Maroka i Kenije, već će ovo biti “čipovana” trka, odnosno rezultati će biti međunarodno priznati i bodovani. Zbog toga je deonica duža za 97 metara i iznosi 21 km i 97 metara. Veliku zahvalnost dugujemo i Oliveri Jevtić koja nam je mnogo pomogla da dobijemo priznanje na svetskom nivou – rekao je predstavnik organizatora Ranko Samardžić.
Naši poznati atletičari Asmir Kolašinac i Mihail Dudaš dodeljivaće pehare i medalje, ali će se družiti i sa mališanima za koje je organizovana posebna trka u ciljnoj ravnini. Tu nema pobednika, a sve učesnike čekaju slatkiši na cilju. Promoter prvog Šabačkog polumaratona je Ivan Miškeljin, šampion Srbije u ovoj disciplini.
- Velika mi je čast. Vezan sam za ovaj kraj, majka mi je poreklom iz Drenovca, često sam dolazio i dolazim ovde. Ova manifestacija stavlja Šabac u red evropskih metropola koje imaju svoje ulične trke i to je nešto čime treba da se ponosimo. Nadam se da će, osim sportskog, polumaraton imati i edukativnu dimenziju za učesnika, da će se upoznati sa bogatom istorijom i značajem koji je grad imao za nacionalni razvoj – istakao je Miškeljin.
Polumaraton će biti prvi u Srbiji koji ima zvanično vozilo sa semaforom ispred učesnika što je njima važno, a obezbeđene su i novčane nagrade u obe konkurencije za prva tri mesta: 25, 15 i 10 hiljada dinara.
- Ideja za maraton potekla je od naših sugrađana. Oni su želeli trku kroz grad, nešto što imaju svi veliki i važni gradovi. Drago mi je što smo uspeli da im ispunimo tu želju. Kao Grad usmeren na promociju sporta i zdravih stilova života, uvek smo tu da na svaki način podržimo ovakve inicijative – naglasio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Maratonci trče tri puta po sedam kilometara, a trasa polumaratona je: Pešačka zona – Trg đačkog bataljona – Laze Lazarevića, Gospodar Jevremova – Vuka Karadžića – Šestog puka – Kasarska – Pocerska – Cerska – Leonarda da Vinčija - Žike Popovića – Vojislava Ilića – Prote Smiljanića – Karađorđeva – Kneza Miloša – Cara Dušana – Trg šabačkih žrtava (start i cilj trke). Početak u 10 sati.
B. D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa