31. avgust 2017.31. avg 2017.
U susret novoj Školskoj godini

Najavljene školske uniforme ipak još nisu obavezne

Prema preporuci Ministarstva prosvete, roditeljima čija deca idu u osnovne škole su prosleđene ankete u kojima je trebalo da se izjasne o tome da li žele da njihova deca u školi imaju uniforme. Rezultati ovih anketa su u većini šabačkih škola bili negativni
Početak nove školske godine je sve bliži i đaci će od 1. septembra opet u svoje školske klupe. Pred njima je dosta novih izazova ali i pred njihovim roditeljima koji i ove godine treba da im obezbede uslove i sredstva za uspešno učenje. S obzirom na informacije koje dolaze iz ministarstva, postavlja se pitanje da li će roditelji pored knjiga, svezaka, olovki i ostalog neophodnog pribora, ovaj put morati da obezbede svojoj deci i školske uniforme.
Naime, prema najavi ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, od ove godine će u više od polovine osnovnih škola u Srbiji biti ponovo uvedene obavezne školske uniforme, dok će se i u ostalim školama na tome raditi sukcesivno. Iako se navodi da u većini škola od ove školske godine više neće biti dozvoljena raznolika odeća, ovaj projekat u mnogim mestima nije otišao dalje od ideje. Takva je situacija u svim osnovnim školama u Šapcu.
Prema preporuci Ministarstva prosvete, roditeljima čija deca idu u osnovne škole su prosleđene ankete u kojima je trebalo da se izjasne o tome da li žele da njihova deca u školi imaju uniforme. Rezultati ovih anketa su u većini šabačkih škola bili negativni.
Vesna Živanović, direktorka Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ potvrđuje rezultate ovih anketa u toj školi i navodi da se još uvek ne zna da li će te uniforme u budućnosti biti svakako uvedene bez obzira na mišljenje roditelja.
- U našoj školi se situacija nastavlja kao i do sada. Dakle neće biti uniformi. Čak smo mi u školi i pre Ministarstva imali ideju da uvedemo uniforme, ali su roditelji i tada negodovali na to. Roditelji su popunjavali i ove ankete i izjasnili se da ne žele uniforme, a ni deca nisu bila preterano oduševljena. Mi smo rezultate tih anketa potom prosledili Ministarstvu ali još nismo dobili nikakav odgovor, tako da se ne zna hoće li oni u nekoj budućnosti svakako, bez obzira na ovakve rezultate, ipak doneti odluku o obaveznim uniformama – rekla je direktorka, i dodaje da je na sastanku direktora šabačkih škola čula da su rezultati ovih anketa bili isti u svim školama.
Roditelji u anketama nisu navodili razloge zbog kojih ne žele uniforme ali se može pretpostaviti da se radi o izbegavanju još jednog mogućeg troška. Ministar Šarčević, s druge strane u ovom nametu ne vidi „ništa sporno“ i prema najavama se zaključuje da će uniforme, kada se uvedu za obavezne, biti plaćane ili od strane sponzora ili roditelja, a ne od države.
Osim najavljenih uniformi, u osnovnim školama je najavljeno još nekoliko noviteta. Među njima su i novi predmeti za učenike petog razreda svih osnovnih škola u Srbiji.
Učenici petog razreda će sada imati tehniku i tehnologiju, kao i obavezno informatičko obrazovanje. Informatika je do sada bila izborni predmet a sada dobija status obaveznog. Takođe, fizičko vaspitanje će od septembra biti „fizičko i zdravstveno vaspitanje“.
Direktorka Vesna Živanović potvrđuje uvođenje ovih predmeta i u OŠ „Nikolaj Velimirović“, kao i u svim ostalim školama u Šapcu. Ona još dodaje da će učenici imati i razne sekcije na kojima će moći da se bave stvarima koje ih interesuju po izboru. Oni će se prema svojim afinitetima opredeljivati za razne aktivnosti poput: likovnog, muzičkog, dramskog, sport i slično.
K. A.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa