31. avgust 2017.31. avg 2017.
VELIKI ČAS ISTORIJE
GOSTOVANjE FOLKLORNOG ANSAMBLA DOMA KULTURE PRNjAVOR NA KRFU

VELIKI ČAS ISTORIJE

Osmi put u Agios Mateosu, 24 godine od potpisivanja Povelje o bratimljenju. Osim igre, pesme i druženja dobro iskorišćena prilika za upoznavanje mladih Mačvana sa istorijskim mestima, gde su boravili njihovi preci u Šestom puku Drinske divizije
Ekspedicija od 40 članova Folklornog ansambla Doma kulture Mačvanski Prnjavor, gostovala je sedam dana, po osmi put u Agios Mateosu na Grčkom ostrvu Krf, gde je pre 24 godine potpisana Povelja o bratimljenju ova dva mesta.
- Održali smo zajednički koncert sa njihovim KUD na platou u malom parku ove Grčke varošice na ostrvu Krf ispred spomenika, gde su se iskrcali prvi vojnici slavnog Šestog puka Drinske divizije, uoči Božića 1916. godine. Tu su u zajedničku grobnicu bili mnogi sahranjeni, a kasnije eshumirani i njihove kosti premeštene na obližnje Vido i Srpsku kuću na Krfu, koju smo imali priliku da vidimo, kaže Zoran Kalabić, direktor Doma kulture Mačvanski Prnjavor.
Spomenik, koji su podigli “Drinci” svojim drugovima, nalazi se na privatnom posedu, počivšeg Janis Janulisa, koji je zavetovao svoje potomke da ovaj deo zemlje nikada ne oru i oni se toga pridržavaju i danas. Na prednjoj strani ovog kamenog zdanja koji su posetili mladi Mačvani nalazi se krst, a sa bočne srpski državni grb. Tu je i posveta: “Drinci svojim drugovima!“ S druge strane spomenika u kamen je uklesana figura vojnika sa puškom u ruci i dodati stihovi:
“Na humkama u tuđini.
Neće srpsko cveće nići.
Poručite našoj deci,
nećemo im nikad stići.
Pozdravite Otadžbinu,
poljubite srpsku grudu,
spomen borbe za slobodu
neka ove humke budu!”
Podsećanja radi recimo da je Grk Janulis poklonio svoju njivu srpskoj vojsci da na njoj sahrane svoje mrtve drugove. Mladi Mačvani, članovi pomenutog folklora upoznati su i sa premeštanjem kostiju srpskih ratnika na Vido, ali i činjenicom da Janis Janulis nikad više nije obrađivao svoju njivu. Srbija mu se na neki način odužila, tako što je njemu podigla spomenik na glavnom trgu Agios Mateosa, kod seoske crkve. Na ovom spomeniku piše: “Sinu slavnih Helena, zahvalan srpski narod!” Na ovom svojevrsnom času istorije mladi Mačvani imali su priliku da saznaju kako je spomenik podignut 17. maja 1922. Otkrio ga je kralj Aleksandar Karađorđević.
Stihovi sa spomenika u Agios Mateosu su autorsko delo Vladimira Stanimirovića, bivšeg najboljeg đaka Šabačke gimnazije iz 1895. godine, pravnika i učesnika slavnog vojevanja Srba u Prvom svetskom ratu.
Mladi Mačvani su se na ovom putovanju lepo zabavili i imali priliku da saznaju mnogo toga iz slavne istorije, zahvaljujući čemu su se na predlog Društva oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. Mačvanski Prnjavor i Agios Mateos bratimili.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa