7. septembar 2017.7. sep 2017.
GRAĐEVINSKU DOZVOLU REŠENO 98 ODSTO ZAHTEVA
ŠABAC PRVI GRAD U SRBIJI PO PROCENTU REŠENIH I POZITIVNO REŠENIH ZAHTEVA ZA

GRAĐEVINSKU DOZVOLU REŠENO 98 ODSTO ZAHTEVA

Prema statistici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Naled, grad Šabac je prvi grad u Srbiji po procentu rešenih i pozitivno rešenih zahteva za građevinsku dozvolu. U periodu od 1.1.2016. do 1.8.2017. podnet je 2.681 zahtev u postupku objedinjene procedure, a od toga najveći deo zahteva su zahtevi za izdavanje građevinske dozvole. Od ukupnog broja podnetih zahteva, rešeno je 98 odsto. Na listi top pet gradova po procentu rešenih prijava, osim Šapca nalaze se Subotica, Sombor, Kruševac i Kraljevo.
-Ono što je za pohvalu jeste činjenica da smo mi jedina lokalna samouprava u Srbiji koja ima 98 odsto rešenih zahteva. Bez obzira na to što smo nekad prvi, nekad drugi na rang-listi o efikasnosti rešenih zahteva, uvek smo bili prvi po procentu ukupno rešenih zahteva. To je nešto na šta mi možemo da utičemo ali ne možemo da utičemo na to da li će zahtev biti pozitivno ili negativno rešen jer sve zavisi da li je zahtev predat uz kompletnu dokumentaciju ili nije. Trudimo se da bez obzira na smanjen broj zaposlenih, izađemo u susret našim investitorima, da brzo i efikasno postupamo po podnetim zahtevima i da se pridržavamo Zakonom propisanih rokova - navodi Jelena Jekić, načelnica Gradske uprave.
Prema rečima Miljana Ugrinića, načelnika Odeljenja za urbanizam, izdavanje dozvola za gradnju ima više procesa, a neki od njih su izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole, prijave radova, prijave završetka u konstruktivnom smislu itd.
- Kada su lokacijski uslovi u pitanju, zakonski rok za rešavanje je 23 dana, ali nama nije potrebno više od 11 dana. Što se upotrebnih dozvola tiče, zakonski rok je 5 dana, a mi ih rešavamo za dva. Iz tih razloga, između ostalog i jesmo prvi u Srbiji. Po samom broju podnetih zahteva Šabac je iza Beograda i Novog Sada, a treba imati u vidu da mi za razliku od njih imamo jednu gradsku opštinu. Šabac je jedna celina i imamo veoma mali broj zaposlenih. Samo tri pravnika i pet građevinskih inženjera obavljaju čitav posao - navodi Miljan Ugrinić.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa