14. septembar 2017.14. sep 2017.
REDOVNI PREGLEDI ČUVAJU ZDRAVLjE
NASTAVAK AKCIJE SKRININGA DZ “DRAGA LjOČIĆ”

REDOVNI PREGLEDI ČUVAJU ZDRAVLjE

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ nastavio je akciju obavljanja preventivnih ginekoloških pregleda na seoskom području. Posle Pocerine, Posavotamnave i žene u Mačvi bile su u prilici da obave pregled, koji je organizovan, u zdravstvenoj ambulanti u Mačvanskom Pričinoviću. Žene sa ovog područja imale su priliku da posete ginekologa, obave pregled i porazgovaraju sa njim.
Zbog složenosti poslova koje obavljaju, u nedostatku vremena naše sugrađanke nisu uvek u prilici da posete lekara što je tim Doma zdravlja uočio.
-Naš Dom zdravlja nastavlja sa preventivnim akcijama po seoskim ambulantama u smislu obavljanja skrininga na karcinom dojke i na ciljane ginekološke preglede žena. Uvideli smo da se žene slabo odazivaju i pored poziva naših ginekologa na preglede u gradu. Zaključili smo da nisu mogućnosti da dođu zbog prevoza i obavljanja radova na seoskim poljima, te smo krenuli sa ovim akcijama. Posle Pocerine i Posavotamnave, danas smo u selu Pričinović, kako bi obuhvatili i naše sugrađanke iz Mačve- istakla je dr Jasmina Stanković, direktoka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Podizanje nivoa zdravstvene svesti o važnosti obavljanja ginekoloških pregleda na viši nivo je od izuzetnog znažaja. Organizovanjem akcija obavljanja redovnih ginekoloških pregleda na seoskom području Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” ima za cilj informisanje žena i prevenciju oboljenja od malignih bolesti. Njihovo rano otkrivanje je jedini siguran način za izlečenje.
Organizovani preventivni ginekološki pregledi kao i preventivni pregled na karcinom dojke. Pacijentima mnogo znači, kako zbog udaljenosti, tako i zbog starijeg stanovništva koje nema potrebne uslove da se doveze do grada. Skrining dojke vrši se na dve godine, tako da svi pacijenti koji nisu radili mamografiju zadnje dve godine dolaze i dobijaju ovde upute a pregledi se direktno zakazuju. Jedan od uslova je da pacijent bude stariji od 50 godina. Nakon ili pre ovoga pacijentkinje odlaze na skrining za karcinom grlića materice tj. na ginekološki pregled - ginekolog Marija Živanović.
Meštanke Mačvanskog pričinovića izrazile su zahvalnost na omogućenom ginekološkom prevodu. Kako navode, mogućnost pregleda u Mačvanskom Pričinoviću im je od izuzetnog značaja jer većina njih nije u mogućnosti da iz raznih opravdanih razloga poseti lekara.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa