14. septembar 2017.14. sep 2017.
Najavljen nastavak Štrajka ukoliko se ne ispune zahtevi

Nezadovoljstvo prosvetara ne jenjava

Poznato je da je početak nove školske godine obeležen nezadovoljstvom prosvetnih radnika koji, kako kažu, neće više da trpe lažna obećanja koja im već godinama stižu iz Vlade i Ministarstva.
Podsetimo, na samom startu nove školske godine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ održali su štrajk upozorenja skraćenjem časova na 30 minuta u školama u kojima imaju svoje članove. Na štrajk pozivaju i ostali sindikati pa je tako 4. septembra održan štrajk upozorenja članova Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije kada u znak štrajka nije bio održan prvi čas u prvoj i prvi čas u drugoj smeni.
Iako prosvetni sindikati za sada još uvek nisu uskladili načine svoje borbe, ciljevi su im uglavnom svima zajednički.
Nešto više o štrajkačkim zahtevima i daljim koracima borbe je za „Glas Podrinja“ rekao Dragan Mitrić, učitelj u OŠ „Stojan Novaković“ u Šapcu i dugogodišnji član republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije.
- Mi smo krajem avgusta bili na sastanku u Vladi ali tamo nije postignut bilo kakav dogovor. Zato smo sada održali ovaj štrajk upozorenja koji je podržalo više od 80 posto škola koje su članice našeg Sindikata – kaže Mitrić.
On dodaje da u Sindikatu ne očekuju da će postići neki rezultat odmah posle štrajka upozorenja, jer su svesni težine ove borbe koja će trajati sve dok se svi zahtevi ne ispune.
Prosvetari će se boriti za nekoliko zahteva i to: povećanje zarada u obrazovanju iznad nivoa republičkog proseka; povlačenje predloga Zakona o zaposlenima u javnim službama to jest ukidanje uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru; povlačenje predloga Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja to jest uskladiti predlog tog Zakona sa mišljenjem Agencije za borbu protiv korupcije i reprezentativnih sindikata. Pored ovih zahteva navode se i zahtevi za obezbeđivanje novih računara svakoj školi zbog sve većih administrativnih poslova kao i beneficirani radni staž za zaposlene u predškolskim ustanovama.
Dragan Mitrić ističe da su ovi zahtevi sveobuhvatni i da se oni bore za sve svoje kolege, kako za one koji su članovi sindikata, tako i za one koji nisu.
On takođe naglašava da se zahtevaju hitni pregovori o ovim zahtevima sa premijerom Vlade RS i nadležnim ministrom do 15. septembra a ukoliko se dogovor ne postigne, sledi nastavak štrajka.
K. A.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa