5. oktobar 2017.5. okt 2017.
SUŠENO VOĆE IZ ŠAPCA
PROJEKAT “RURALNI RAZVOJ NAKON POPLAVA“ PREDSTAVLjEN U BEOGRADU

SUŠENO VOĆE IZ ŠAPCA

Projekat “Ruralni razvoj nakon poplava“ koji sprovode implementacioni partneri Arbeiter Samariter Bund Austrija (ACBO) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IRC), u saradnji sa Gradskom upravom grada Šapca i Odeljenjem za poljoprivredu u Gradskoj upravi Šapca predstavljen je u beogradskom Medija centru.
Na konferenciji koja je održana u Medija centru predstavljen je i model socijalnog preduzeća AGRO IRIS, koje je nastalo kao rezultat projekta „Ruralni razvoj nakon poplava”. Pored preduzeća, predstavljeni su proizvodi: sušeno voće i povrće, koje se prodaje pod brendom socijalnog preduzeća “ZaDruga”.
Govoreći na skupu, Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca, podsetio je da je Šabac poznat po prvinama, pa je i ovaj projekat jedan od takvih poduhvata.
-Brend „ZaDruga“ nastao je u saradnji Grada Šapca sa partnerima iz IDC-a. Ovo je jedinstven i kvalitetan projekat, čiji je rezultat originalan brend, vrhunskog kvaliteta. Ono što je važno je da sušeno voće, dostiže znatno veću vrednost, nego kada se prodaje u svežem stanju. Budućnost nije u prodaji sirovina, što je uglavnom bila dosadašnja praksa naših poljoprivrednika, već u plasmanu poljoprivrednih poluproizvoda i gotovih proizvoda – istakao je zamenik gradonačelnika.
Prema njegovim rečima, ovaj projekat i “ZaDruga” imaju za cilj da pomognu malim i srednjim poljoprivrednicima.
- „ZaDruga“ je društveno odgovorno preduzeće, koje je nastalo sa ciljem da pomogne malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima iz ruralnih sredina. Doprinosi poboljšanju uslova njihovog života tako što im nudi dodatnu zaradu. Prihod od prodaje gotovih proizvoda distribuira se poljoprivrednicima i reinvestira u dalji razvoj socijalnih zadruga širom Srbije. Na taj način širimo ideju udruživanja, na čemu Grad Šabac insistira.
Grad Šabac ozbiljna sredstva ulaže u razvoj poljoprivrede, a naročito ima u vidu proizvodnju voća.
- Imajući u vidu tradiciju bavljenja voćarskom proizvodnjom, u Pocerini i Mačvi, opredelili smo se za sušenje voća i povrća preko mobilnih sušara, kako bi proizvodi preradom dobili dodatnu vrednost. Četiri mobilne sušare na usluzi kooperantima stacionirane su u njihovim gazdinstvima u Grušiću, Zablaću i Jelenči i u projekat je na taj način uključeno 20 poljoprivrednika -rekao je Kostadinović.
Na konferenciji se govorilo i o socijalnom preduzetništvu u Srbiji, modelima socijalnih preduzeća, uspešnim primerima, ali i o uticaju ovog sektora na društveno-ekonomski razvoj uopšte.
Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija, Grad Šabac i implementacioni partneri.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa