5. oktobar 2017.5. okt 2017.
“NIKOLAJEVCIMA” ODRŽANO PREDAVANjE O POROCIMA
REGIONALNI SIMPOZIJUM BOLESTI ZAVISNOSTI U ŠAPCU

“NIKOLAJEVCIMA” ODRŽANO PREDAVANjE O POROCIMA

Permanenta edukacije dece školskog uzrasta na temu bolesti zavisnosti jako je bitna za celokupno društvo. Oni upravo u završnim razredima osnovne škole posežu za porocima. Pravovremeno i pravo informisanje učenika na tu temu mnogo doprinosi da shvate šta sve negativno može da im se desi usled tih loših navika
Ovogodišnji regionalni Simpoziju bolesti zavisnosti održava se danas i sutra u Šapcu. Organizatori su Komora socijlane zaštite Srbije, Srpsko lekarsko društvo i Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije.
Juče je, kao uvod u ovaj događaj, u OŠ “Nikolaj Velimirović” učenicima 7. i 8. razreda održano predavanje o prevenciji bolesti zavisnost. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.
Aleksandar Vujošević, psihijatar i predsednik Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije naveo je da ovo udruženje postoji već 40 godina i da sa jedne strane leče alkoholičare, dok sa druge srtrane imaju preventivnu funkciju.
-Sva istraživanja govore da mlade treba što ranije edukovati kako o alkoholu, tako i o nikotinu i drugim psihoaktivnim supstancama. Ova deca su još suviše mlada da bi bila u tom svetu, ali godine lete i biće mnogo lakše odbraniti se od te “epidemije ovog veka” ako se upozna priroda bolesti i načini kako da do nje ne dođe, izjavio je Vujošević.
Jelena Palinkaš, profesor biologije u OŠ “Nikolaj Velimirović” istakla je da se u ovoj školi inače velika pažnja pridaje preventivnom radu sa decom na različitim poljima. Navela je da im to što su deca imala priliku da čuju i stručnjake iz različitih oblasti bolesti zavisnosti izuzetno pomaže u svakodnevnom radu.
-Ovakve teme obrađuju se i po redovnom planu i programu. Pored toga, imamo i različite radionice i predavanja, jer je pravilno informisanje izuzetno bitna stvar. Deca u ovom uzrastu probleme zavisnosti još uvek ne shvataju kao deo stvarnog sveta. Uglavnom misle da se to njima neće desiti. Bitno je pričati im o tome i dati im primere. Kasnije, u srednjoškolskom uzrastu oni će pokušavati da se uklope. Socijalizacija je često razlog zašto rade neke stvari koje inače ne bi. Nama je najbitnije da im pružimo prave informacije, da shvate da imaju izbor i da treba da misle svojom glavom, istakla je Jelena Palinkaš.
Pomoćnik gradonačelnika dr Goran Stojićević zahvalio se organizatorima Simpozijuma što su deo svog programa opredelili za to da deci ukažu na to kakvi sve problemi mogu da proisteknu iz bolesti zavisnosti. Smatra da, iako u nastavi postoje sadržaji koji govore o ovim problemima, treba apelovati na Ministarstvo prosvete da se deca što više edukuju u ovom smeru.
-Permanenta edukacije dece školskog uzrasta na temu bolesti zavisnosti jako je bitna za celokupno društvo. Oni upravo u završnim razredima osnovne škole posežu za porocima. Pravovremeno i pravo informisanje učenika na tu temu mnogo doprinosi da shvate šta sve negativno može da im se desi usled tih loših navika, rekao je Stojićević.
Da je predavanje održano na pravo mesto i u pravo vreme pokazalo je i pitanje dr Stojićevića deci, koliko njih nikada nije probalo alkohol. Samo jedna devojčica je podigla ruka. Većina dece je potvrdila da su ih upravo roditelji upoznali sa ovim porokom.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa