12. oktobar 2017.12. okt 2017.
I SUŠA I DUGOVI
KONFERENCIJA INICIJATIVE SELO – GRAD

I SUŠA I DUGOVI

Inicijativa selo – grad održala je u ponedeljak konferenciju za medije na kojoj je tema bila poljoprivreda, odnosno ovogodišnja suša. Dragan Stanković, odbornik Inicijative u Skupštini grada naveo je da se oni po ovom pitanju nisu oglašavali sve do sada očekujući da će Država i resorno Ministarstvo nešto preduzeti. Prema Stankovićevim rečima, o ovom problemu je počelo da se priča veoma kasno iako se već u junu moglo videti kako će poljoprivrednici proći i tada je trebalo početi sa određenim merama.
-Tek se poslednjih mesec dana priča o suši, a i dalje se ništa ne preduzima. Da bi Država sprovela određene korake prvo mora da ispuni ono što je već planirano budžetom za ovu godinu. To nas vraća na pitanje subvencija. Prošle godine smo imali problem sa isplatama, a ove godine je još gore. Dugovanja su ogromna, a taj novac bi poljoprivrednicima sada mnogo značio za kupovinu hrane, rekao je Stanković.
Kao primer, Stanković je naveo svoje gazdinstvo za koje kaže da je srednje veličine i za koje je predao sva dokumenta za dobijanje subvencija između marta i juna. Po tom osnovu treba da mu bude isplaćeno 1,3 miliona dinara, ali novac još nije dobio. Kaže da mu nikakva druga pomoć ne bi bila potrebna kada bi mu bilo iplaćeno samo ono što mu Država duguje.
-Država može da preduzme još neke mere kroz obećani regres za gorivo i đubrivo, ali sada je već optimalno vreme za setvu. Kao šlag na tortu, poslednjih 15ak dana počeo je nagli uvoz svinjskog mesa iz okruženja, iz zemalja koje nije pogodila suša, pa imaju jeftiniji proizvodnju. Cena živih svinja sa 220 dinara po kilogramu pala je na 170. Bojim se da će to doprineti još većem uništenju već uništenog stočnog fonda, rekao je Stanković i apelovao na Ministarstvo poljoprivrede da ispuni svoje obaveze.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa