12. oktobar 2017.12. okt 2017.
OPTIMALNI ROK SETVE UTIČE NA PRINOS

Rizik kasne setve pšenice

Bliži se setva pšenice, biljne vrste koja kod nas zauzima drugo mesto po zasejanim površinama. U tri opštine, Koceljevi, Vladimircima, Bogatiću i gradu Šapcu, svake godine seje se oko 19.000 hektara.Dug sušni period koi je pratio prolećne useve prekinut je izvesnom količinom padavina koje će pomoći pripremi za setvu pšenice. Da bi ostvarila svoj potencijal rodnosti mora joj se posvetiti puna pažnja.
-Postoje jako prinosne sorte ali njihov potencijal se ne iskoristi ni približno. Na vremenske prilike nemožemo da utičemo ali zato prilagođavanje tehnologije gajenja sortimentu mogu se postići značajne rezerve za povećanje prinosa. U najznačajnije agrotehničke mere ubrajaju se: plodored, sistem obrade i pripreme zemljišta za setvu, đubrenje izbor sorte, vegetacioni prostor, mere nege tokom vegetacije, vreme setve, kaže poljoprivredni stručnjak Svetlana Zlatarić.
Prema istraživanjima činilac “vreme setve“ odnosno optimalni rok setve je jedan od najvažnijih faktora koji najviše imaju uticaja na prinos. Vremenom setve utiče se na dužinu vegetacije posebno na bokorenje, odnos nadzemnog dela biljke i korena, visinu, stepen iskorišćavanja đubriva, otpornost na bolesti, prezimljavanje. Pšenica ima posebne zahteve prema svetlosnim i toplotnim uslovima i setvom van optimalnog roka, direktno se utiče na visinu prinosa. Zakasnela setva, posebno ako se radi u novembru pa čak i u decembru, daće biljke koje će biti nežne, male, neotporna na veoma niske temperature ili u sušnim uslovima u proleće u fazi nalivanja zrna, daće manji broj zrna po klasu što sve direkto utiče na smanjenje prinosa.
-Ukoliko dođe do povećanja temperature od februara meseca do kraja vegetacije, biljke će se brže razvijati, prolaziće skraćeno kroz sve faze, čime se bokorenje skraćuje i time direkto utiče na prinos jer se tu formiraju glavni elementi prinosa. Veoma često pitanje se javlja vezano za rok setve, do kada se može sejati. Može se sejati do perioda kada će dati prinos iznad granice rentabiliteta, tako da je najbolji rok sejati od 11-20 oktobra što je grupa naučnika NS Instituta dokazala kroz istraživanja, kaže Zlatarić.
Preporuka za setvu je i setva deklarisanog semena, gde se već u startu daje prednost i postiže željeni sklop biljaka po kvadratnom metru. To je i dokazana zaštita od bolesti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa