12. oktobar 2017.12. okt 2017.
Najzdraviji početak života
PU “NAŠE DETE” I ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLjE OBELEŽILI NEDELjU DOJENjA

Najzdraviji početak života

Protekle sedmice PU “Naše dete” u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, organizovala je u vrtiću “Suncokreti”, izložbu pod nazivom “Podržimo dojenje”. Ovom prilikom, izloženi su crteži dece iz devet vrtića, koji prikazuju pojam dojenja iz dečje vizure. Takođe, mališani su sa svojim vaspitačima priredili prigodan program.
PU “Naše dete” ovom manifestacijom, želela je da skrene pažnju javnosti na značaj dojenja kojim se obezbeđuje pravilan rast, razvoj, zaštita i unapređenje zdravlja deteta i majke. Akcenat je stavljen i na značaj pružanja podrške porodici kao temelju našeg društva.
-Predškolska ustanova u okviru Dečje nedelje posebnu pažnju pridaje i nacionalnoj nedelji dojenja. Naša deca su iz svih vrtića u skladu sa svojim obavezama, iz oblasti promocije zdravlja i zdravstvenog vaspitanja, izradili likovne radove koje smo prikazali na ovoj izložbi. Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju javnosti koliki je značaj dojenja ali i da naglasimo da je konstantna podrška porodici i promocija porodičnih vrednosti neophodna - istakla je Sandra Mićić, dirktorka PU “Naše dete”.
Dojenje je preventivna intervencija sa najvećim potencijalnom očuvanja života. To je najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Ključni je faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki.
Smanjen rizik od gojaznosti, pojava alergija, sindroma iznenadne smrti odojčeta i podsticanje razvoja inteligencije su samo neke od prednosti dojenja za novorođenče. Takođe, i majke imaju korist od dojenja, najpre iz razloga što se smanjuje rizik od pojave osteoporoze, malignih bolesti, postporođajne depresije, pojave anemije i još mnogo toga.
Svetska nedelja dojenja koja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta, ove godine obeležava se 25. put.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa