12. oktobar 2017.12. okt 2017.
Dinamika svetlosti u pejzažu
Izložba grafika umetnice iz Krupnja

Dinamika svetlosti u pejzažu

U galeriji Biblioteke „Politika“ Krupanj u četvrtak 5. oktobra svečano je otvorena izložba grafika umetnice Slađane Marinković koja je publici predstavila 25 dela manjeg formata izvedenih u kombinovanoj tehnici akvatinta-bakropis. Grafika je specifična tehnika koja podrazumeva otisak sa određene matrice, a ovo što Slađana radi je složena disciplina, delikatna umetnička avantura. To je jedna magična stvarnost neverovatne sadržine koja je svakome privlačna zbog sadržaja koji privlači posmatrača.
Tema ove izložbe su pejzaži, uglavnom jednostavni prikazi, sačinjeni od jednog ili motiva koji se ponavljaju, usamljeni predeli bez ljudskog prisustva, u kojima svetlost kreira smisaonu i hromatsku celinu. Motiv je samom sebi cilj kao simbolička i kao piktoralna vrednost. Svetlost je glavni uzrok koji preobražava stvarni motiv u likovnu predstavu. Neosporno je značajna transformacija motiva, koja se kreće od viđenog ka predstavljenom, pomoću posmatranja i intuicije. Bitan je lični dožavljaj umetnika, osećanje koje nastaje u trenutku kada vidi, doživi određeni predeo koji će postati artificijelna vizuelna predstava, osećanje koje se učitava u rad na ploči:
- Ono mi postavlja osnovni imperativ da ga sledim, a ne da raciom utvrđujem njegovo poreklo. Racionalna analiza je sekunadarni proces koji nastaje tek nakon što je predstava vizuelno uobličena (bilo misaono, bilo likovno). U prirodi pronalazim inspiraciju, ona me pokreće na razmišljanja o univerzalnim temama - životu, smislu, lepoti jednostavnog, miru, harmoniji, u kojima leži večna tajna koja me nagoni na istaživanje. Svetlost, koja predstavlja fizičko svojstvo prirode, utiče na estetske kvalitete vizuelne predstave. Uzročno-posledična veza svetlosti i motiva posmatraču nudi hromatsku i kompozicionu harmoniju, koja može i ne mora imati svoj sloj prenesenog značenja (zavisi od posmatrača), obzirom nato da postoji insistiranje naformalnom sloju dela, odnosno čistim likovnim elementima i piktoralnom efektu - ističe Slađana Marinković.
BIOGRAFIJA
Rođena je 1982. godine u Krupnju. Diplomirala 2007. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, u klasi profesorke Katarine Zarić. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a u statusu samostalnog umetnika. Učestvovala je na više od 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2009. godine aktivno učestvuje u brojnim grafičkim radionicama i projektima širom sveta. Dobitnica je treće nagrade na Osmom EKS-JU konkursu za grafiku u Beogradu 2014. godine.
D. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa