12. oktobar 2017.12. okt 2017.
MAČVA GOSTUJU ZVEZDI POSLE 66 I PO GODINA

PONOVO AUTSAJDERI

Nisu tolike decenije protekle od posdnjeg od poslednjeg duela Mačve na terenu Crvene Zvezde, odigrali su Šapčani prijateljski meč protiv ondašnjeg šampiona Evrope 1991, ali 728 meseci nije bilo prvenstvene utakmice. Novi okršaj 14. oktobra
Iako je za ostvarenje primarnih ambicija Mačvi daleko važnije gostovanje “Borca” iz Čačka u narednom kolu, kada je snevana Super liga, maštalo se o duelima sa najvećim timovima Srbije. Umesto odlaska na tribine najvećeg stadiona kako bi se Zvezda gledala, sada će novi “crveno – crni” imati priliku da se suprostave vicešampionu i lideru i to sa grbom svog kluba. U sećanjima će im biti priča iz proleće 1951. godine.
Tog sedmog aprila “Mačva” je načinila veliki senzaciju. Prvi trijumf u eliti SFRJ ostvaren je tamo gde se najmanje očekivalo. Posle tri poraza, potcenjeni od javnosti, mladi Šapčani doputovali su u Beograd sa jednom garniturom dresova. Kako ona nije bila odgovarajuća zbog opreme domaćih, bukvalno sa sušila dobili su još po malo mokre “džigeraste” dresove rezervnog tima. Jedanaestorka u sastavu: Milutinović, Jurišić, Stanković, Gegić, Stefanović D, Vilotić, Stanić, Stefanović S, Rogić, Lukić i Krstić istračala je pred 25.000 gledalaca sa epitetom tima bez boda, bez dresova i nije se očekivalo bilo šta drugo osim ubedljivog poraza. Ipak, kako su se prisećali igrači Mačve, povređena sujeta stvorila je motiv, naboj i odlučnost.
Želja nije nestala ni kada je lidera u vođstvo doveo Tomašević na samom početku. Napdala je Mačva, što je, čini se, iznenadilo Zvezdu. Ipak, šok za domaće doneo je 47. i 48. minut. Za samo dva minuta Rogić, a potom i Sava Stefanović doneli su preokret. Verovatno nije mnogo njih verovalo da će Šapčani izdržati, ali odbrana perfektna u poslednjih 25 minuta nije dala ni šansu “crveno – belima”. Kraj, slavlje i šabački fudbaleri, na ramenima nekoliko hiljada Šapčana koji su doputovali u Beograd, napuštaju stadion.
To je bilo nekada. Novu generaciju Mačve, prvu koja je izborila elitu posle 65 godina čeka novo iskušenje u prestonici. Ponovo ih čeka lider, približno jednako favorit kao i proleća 1951. godine, ali srećom, sada “Mačva” ne dočekuje ovaj meč kao poslednjeplasirani tim, već kao ekipa bliže sredini tabele. Fudbaleri ponikli u Šapcu slušali su priče o podvigu 50-ih godina prošlog veka, preneli su je klupskim kolegama, ali istoriju ostavljaju arhivama. Sada misle o onome što dolazi kroz dva dana. Aduti su na strani domaćih, učesnika Lige Evrope, dok “Mačva” apsolutno nema šta da izgubi.
- Sve osim trijumfa Zvezde bila bi senzacija, no da ne verujemo u čuda ne bi se bavili sportom. Mi putujemo rasterećeni, u želji da protiv prvog favorita lige pokažemo najviše što možemo. Važno je da se ne uplašimo, da ne pravimo greške, da budemo mirni i koncentrisani. Ukoliko to uspemo, bićemo zadovoljni ma kakav da bude konačan ishod -–rekao je trener Dragan Aničić.
Na tabeli Zvezda je lider sa 28 bodova, slede je “Vojvodina” sa 25, dok “Partizan” i “Voždovac” imaju po 24. “Mačva” je jedanaesta sa 13 bodova, jednim više od “Mladosti”, pet od “Rada” i šest od najugroženijih “Bačke”, “Javora” i “Borca”.
Duel startuje od 16 sati u subotu.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa