19. oktobar 2017.19. okt 2017.
ŠABAC PRIMER DOBRE PRAKSE
PREDSTAVNICI AMBASADE ŠVAJCARSKE I ŠVAJCARSKE RAZVOJNE AGENCIJE POSETILI ŠABAC

ŠABAC PRIMER DOBRE PRAKSE

Predstavnici Ambasade Švajcarske i Švajcarske razvojne agencije ocenili su predstojeće glasanje o trošenju novca od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama kao primer dobre prakse i istakli da to nije svakodnevica u Srbiji.
Oni su se sastali sa predstavnicima Grada Šapca u Gradskoj kući, gde im je predstavljen proces neposrednog izjašnjavanja koji se ove jeseni odvija u šabačkim seoskim i prigradskim mesnim zajednicama.
- Predstavnici grada Šapca gostima iz ambasade Švajcarske i Švajcarske razvojne agencije predstavili su model vraćanja sredstava prikupljenih od poreza na imovinu seoskim mesnim zajednicama. Ovaj proces je u potpunosti kompatibilan sa onima u Evropi i Švajcarskoj. Očekujem da ćemo sa našim partnerima uspostaviti saradnju, naučiti iz njihovih pozitivnih iskustava i unaprediti model koji primenjujemo u Šapcu – rekao je Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.
Predstavnici Ambasade i Švajcarske razvojne agencije prezentovali su domaćinima Program reforme poreza na imovinu, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.
-Razgovarali smo o projektu koji finansiramo jer želimo da pomognemo svim lokalnim samoupravama u Srbiji, ne samo Šapcu, da prikupe i povećaju prihode od poreza na imovinu i da unaprede komunikaciju s građanima. Šabac je krenuo dobrim putem, koji nije svakodnevica u Srbiji. Slična praksa postoji u Švajcarskoj gde se građani u lokalnim sredinama izjašnjavaju da li su saglasni da se porez poveća ili smanji. Oni te odluke donose vrlo racionalno, posmatrajući način na koji gradska vlast investira novac prikupljen od poreza. Šabac je krenuo u sličnom pravcu i mi u tome vidimo održivost i dobru praksu - istakli su predstavnici Ambasade Švajcarske i Švajcarske razvojne agencije.
Delegaciju iz su činili Aleksandar Gruaner, Nataša Čorbić i Sanja Semera iz Švajcarske razvojne agencije, kao i Petar Vasilev iz Ambasade Švajcarske.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa