19. oktobar 2017.19. okt 2017.
FEĐA DIMOVIĆ, ADVOKAT I ČLAN
„BEOGRADSKOG SINDIKATA“

Podobnost naspram znanja

Često su mu klijenti ljudi sa margine koje niko ne želi da brani. Mnogo je žrtvi ovog režima. Sistem će nastaviti da nas laže sve dok ga ne budemo sprečili
Sve što radi u životu, Feđa Dimović radi srčano i angažovano. Bilo da je pitanju „Beogradski sindikat“, bilo da se radi o advokaturi gde se česta hvata u koštac sa slučajevima od kojih svi beže. Naročito kada je reč o ljudima sa margine, koji se uglavnom nalaze u prvim redovima kada se treba boriti za pravdu.
- Situacija u zemlji je takva da te ljude nema ko da brani. Oni koji su uvek bili u prvim redovima, uvek su bili na udaru. Aleksandar Vučić je napravio manevar, jer je kao pustio da se ti protesti ordžavaju, da bi sada videli da su počeli da pokreću određene postupke. Počev od dva studenata FDU, do nekih drugih slučaja.
Takav je slučaj i Sime Radovanovića koji je osumnjičen da je hteo da sprovede državni udar sa namerom da se formira Vlada nacionalnog spasa.
- Sima je bio na protestima protiv diktature, i to ga je preporučilo za postupak. Problem je što Sima nema medijsku pažnju za razliku od dva studenata sa FDU. On je malo nacionalniji, pokušao je da organizuje neki protest za Kosovo i o njemu niko ne izveštava, a on je osumnjičen za pokušaj državnog udara. Sve ovo je dokaz da svi koji su protiv ovog režima mogu da budu uhapšeni i procesuirani – kaže Dimović.
Slučaj Milorada Nikolića iz Crvenke je još drastičniji.
- On je uhapšen zbog SMS poruke čiji je sadržaj više ličio na komentar dnevno politički, nego na poruku protiv Aleksandra Vučića. Inače, ta poruka je iskorišćena za formulaciju da je ugrožena sigurnost ne samo Vučića, nego i Nebojše Stefanovića. Tu poruku je Milorad poslao nekom svom prijatelju koji je majstor za grejanje, a onda je njegov prijatelj tu poruku poslao jednom policajcu. Vučić i Stefanović nisu ni znali za tu poruku. On je, na žalost, preminuo u specijalnoj zatvorskoj bolnici. Verovatno zato što je dobijao terapiju koja nije odgovarala njegovom zdravstvenom stanju. Milorad bi verovatno bio oslobođen tokom procesa, ali je umro, i porodica nema pravo na bilo kakvu nadoknadu – ističe Dimović.
On kaže da je pokojni Milorad žrtva ovog režima, žrtva sitnih činovnika i poltrona koji su, u situaciji kakvu je stvorio Aleksandar Vučić, pokušali da mu se dodvore.
- Ne verujem, niti sam rekao da je on naložio hapšenje, verovatno nije ni čuo za Milorada, ali odgovoran je za sav ovaj strah i ovakvu situaciju u društvu. Što je najgore, nije Milorad jedina žrtva ovog režima. U te žrtve spadaju svi oni koji su nezakonito utamničeni, koji su ostali bez posla – dodaje naš sagovornik
Prema njegovim rečima, nezavisno sudstvo ne postoji, to je samo lepa reč u izbornoj kampanji.
- Ono što postoji, to su neki usamljeni pozitivni primeri, ima još kvalitetnih sudija, ali se uglavnom dešava da ona većina preovlada nad tim pozitivnim primerima. Napredovanje u karijeri je predodređeno podobnošću, a ne znanjem. Nije, dakle, znanje preporuka za nepredovanje, već – kako ćeš da odreaguješ kada te pozovemo na telefon i nešto zatražimo od tebe. Ako to ne uradiš, mi ćemo da ti uništimo karijeru kao što je to bio slučaj sa sudijom Specijalnog suda Vladimirom Vučenićem koji je, u skladu sa Zakonom, vratio pasoš Miroslavu Miškoviću – napominje Dimović.
On podseća da su za vreme ove vlasti veliki slučajevi ili zastareli ili su osumnjičeni oslobođeni. Dimović nabraja da se vratio Karić, zastario Cane Subotić, Kosmajac je pušten na slobodu..
Šta običan čovek može da uradi u takvoj situaciji, nameće se pitanje.
- Treba javno da se iznese stav, da se pobuni. Mora se braniti svim političkim sredstvima, jer se uglavnom radi o poltiičkim napadima. Znam da je teško da se dođe do medija. Bilo je protesta, biće ih još, izađite na izbore i kaznite one koje treba– naglašava Dimović.
Tvrdi da će sistem prestati da nas laže kada ga budemo sprečili u tome.
Kada budemo prestali da gutamo te svakodnevne laži, kada se budemo probudili i potrudili da se više ne vraćamo na iste teme, tada će nestati i sistem koji nas laže – zaključuje Dimović.
VOLEO BI DA BUDE ERDOGAN
- Kada pogledam snimak kako Dačić peva i sve one okrugle stolove, sve me to neodoljivo podseća na tursku seriju. Tu vidiš da se naš ugled i kultura sa kojom želimo da se predstavimo u svetu potpuno se srozala. Ajde jednom je pevao, možda je popio malo više, ali sada je to postala tradicija, peva gde god stigne. Kakvu mi to poruku šaljemo, dobri smo za zezanje. Mislim da Vučić u Erdogana gleda kao u svog idola i voleo bi da u Srbiji bude kao u Turskoj kaže Dimović.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa