19. oktobar 2017.19. okt 2017.
MLADI SU NAJUGROŽENIJI
DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LjUDIMA

MLADI SU NAJUGROŽENIJI

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležen je u sredu i u Šapcu u sali Kulturnog centra projekcijom igranog filma “Posmatrači”, obraćanjem predstavnika Crvenog krsta i diskusijom sa učenicima srednjih škola. Film je realizovan u saradnji sa Unitas Fondom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u cilju edukacije, podizanja svesti i prevencije trgovine ljudima.
-Film “Posmatrači” su tri životne priče koje ukazuju na sve izazove koji mogu uvući, pre svega mlade, u lanac trgovine ljudima. Nadamo se da će deca koja su ovde prisutna usvojene informacije podeliti sa svojim vršnjacima. Volonteri Crvenog krsta određene aktivnosti po ovom pitanju realizuju po školama kroz radionice na način prilagođen tom uzrastu, navela je Snežana Petrović iz Crvenog krsta Šabac.
Šabac ima Savet za borbu protiv trgovine ljudima dve godine. Određene rezultate su već postigli, ali još mnogo posla tek treba da se uradi.
-Članovi lokalnog Saveta su ljudi iz institucija vezanih za ovu tematiku. Svi smo prošli obuke i edukaciju i mogu da kažem da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa ovim globalnim fenomenom. Ponosni smo na rezultate koje smo postigli na polju maloletničkog prosjačenja, a u narednom periodu ćemo obići sve srednje škole i razgovarati sa decom koja su po svim pretpostavkama i statistici najugroženija grupa za potencijalnu trgovinu ljudima. Posle toga dolazi radna eksploatacija, ali tu bez pomoći inspekcije rada i Nacionalne službe za zapošljavanje ne možemo ništa uraditi, istakao je predsednik lokalnog Saveta za borbu protiv trgovine ljudima i član Gradskog veća Salko Karadarević.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa