2. novembar 2017.2. nov 2017.
STAZAMA CERSKIH JUNAKA
VIKEND HARD ENDURO TRKA

STAZAMA CERSKIH JUNAKA

Subota i nedelja biće posvećeni nadmetanju motorizovanih dvotočkaša, ali enduro je mnogo više od obične trke. Za uspeh neophodna je idealna kombinacija brzine, spretnosti, orijentacije, a ukoliko samo jedan od ovih elemenata “zakaže”, ukupan učinak znatno pada. U subotu prolog, u nedelju trka kroz prepreke prirode
Planina Cer jeste dar prirode ovom području, a iako je jedno vreme delovao zaboravljeno, događaj od pre jednog veka činio je da ovaj toponim kroz lekcije iz istorije ostane poznat daleko van granica jednog grada i države. Od ovog vikenda, obližnja planina bi postepeno mogla da dobija poseban značaj i za zaljubljenike u moto sport, to bar očekuju organizatori prvih hard enduro trka na Ceru.
U subotu, oko 10 sati, na Lipovim vodama, okupiće se vozači dvotočkaša iz Srbije i BiH, a debi pred ovdašnjom publikom imaće na prologu, odnosno poligonu sa preprekama. Svaki od učesnika poligon prolazi tri puta, a boduje se najbolji krug. Prolog je atraktivan za gledaoce zbog akrobacija motociklista.
Dan kasnije sledi trka kroz šumu, planinu, nadmetanje kroz prirodu gde veštačke prepreke postavljene na poligonu, zamenjuju prirodne. Stazu je trasirao naš najbolji vozač Dušan Blagojević, a uz podrazumevajuću brzinu i spretnost, dobar nastup u trci zahteva i dobru orijentaciju motociklista. Rezultati na prologu su značajni jer na osnovu njih vozači startuju u nedelju. Na svakih 15 sekundi pušta se po jedan motociklista po redosledu prethodnog dana. Biće vožena tri kruga po 15 km. Profesionalci (A kategorija) i srednja klasa (B kategorija) voze u isto vreme, ali profesionalci imaju jedan deo staze posebno trasiran za njih.
Organizatori hard enduro trka su Grad Šabac, “Cerera sport” i Moto savez Srbije. Ove godine trke imaju revijalni karakter, a plan je da od naredne uđu u zvanični kalendar nacionalnog šampionata.
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa