9. novembar 2017.9. nov 2017.
U CSU ODRŽANE DVODNEVNE OBUKE ZA OTPOČINjANjE POSLA

Pisanje biznis plana

Protekle sedmice, Razvojna agencija Srem, u saradnji sa Gradom Šapcom, organizovala je besplatne dvodnevne obuke za otpočinjanje posla. Obuke koje su se održale u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u Šapcu realizovane su ispred Ministarstva privrede, po njihovoj uredbi, a po programu Razvojne agencije Srbije.
Dvadeset polaznika imalo je priliku da se upozna sa elementima za pisanje biznis plana, načinom na koji treba da nastupe na tržištu i kako da povuku bespovratna sredstva za otpočinjanje svog posla.
Prema rečima Tanje Mijajlović, projektnog menadžera, Reginalne razvojne agencije Srem, obuka za početnike podrazumeva da polaznici prolaze kroz više modula. Reč je o motivima, osobinama preduzetnika, analizama i vrednovanju biznis ideja, pravnom osnovu poslovanja, izvorima finansiranja i naravno nezaobilaznom modulu - izradi biznis plana.
-Gde god eksterno zakucaju na bilo čija vrata kako bi zatražili novčanu pomoć u vidu subvenicja, dočekaće ih izrada biznis plana. Edukacija će doprineti tome da im za tu uslugu na tržištu ne naplaćaju. Nakon završene besplatne dvodnevne obuke, polaznici dobijaju sertifikat koji je važan za apliciranje za subvencije kod Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i ukoliko se budu odlučili da apliciraju za kreditna sredstva od Fonda za razvoj Republike Srbije. “Start up” krediti su i ove, kao i prošle godine subvencionisani od Ministarstva privrede sa 30 odsto bespovratnih sredstava – istakla je Tanja Mijajlović i dodala da će s ozbirom na činjenicu da je interesovanje za obuke veliko i kod zaposlene ciljne grupe, a koja bi bila u mogućnosti da se edukuje u poslepodnevnim satima, doći i u decembru da održi predavanja.
Obuke nisu namenjene isključivo nezaposlenim licima, već svakom ko razmišlja o pokretanju samostalnog posla i svima koji imaju želju da se edukuju. To podrazumeva i studente, a jedan od polaznika, Petar Nikolić, koji je nedavno diplomirao ekonomiju, iskazao je izuzetno zadovoljstvo na pruženoj prilici za dodatno sticanje znanja koje će mu u budućnosti veoma značiti.
-Prvog dana obuke naučili smo osnovne elemente koji se tiču samog preduzetništva, a drugog dana smo stekli opširnije znanje vezano za biznis plan. Obuke su mi od velikog značaja jer bih znanje stečeno na njima mogao da iskoristim ukoliko bi mi se ukazala prilika za razvijanje biznisa – naveo je Petar Nikolić.
U ovom trenutku, u našem gradu u kojem živi preduzetnički duh posluje 3.400 preduzetnika, a svake godine se u proseku otvori oko 400 novih preduzetničkih radnji. Prema rečima Violete Šestić, Odeljenje za lokani ekonomski razvoj u gradu, bavi se svim privrednicima na području našeg grada, stoga su ti da im pruže podršku u njihovom poslovanju.
-Mi smo tu kao Grad da podržimo sve one koji žele da započnu samostalni biznis ali isto tako da im pružimo podršku i u njihovom tekućem poslovanju. Upravo iz tog razloga smo uspostavili saradnju sa Regionalnom razvojnom agencijom Srem i po prvi put održali obuke za sva lica koja žele da započnu samostalni biznis. U zavisnosti od budućeg interesovanja, u decembru ćemo ponovo organizovati obuke – istakla je Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za lokani ekonomski razvoj.
K. Jekić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa