9. novembar 2017.9. nov 2017.
Odskočna daska za ozbiljno  bavljenje sportom
ŠABAČKI ZDRAVI I FIT KLINCI ŠIRE SVOJE HORIZONTE

Odskočna daska za ozbiljno bavljenje sportom

Iz zatvorene sale sportskog centra “Refleks” deca su brzo izašla u parkove, planine, akva park, more, pa i u bisokope i Mek Donalds. Organizovana su druženja sa poznatim ličnostima, uspostavljena je saradnja sa sličnim školicama iz Srbije, te su u planu i takmičenja polaznika
Pre nešto više od godinu i po dana “Glas Podrinja” je pisao o tada novom programu vežbanja za decu pod nazivom “Zdravi i fit klinci” po licenci Thera Band akademije. Kroz fizičku aktivnost osmišljenu da prevenira agresivnost, gojaznost, ravna stopala, krivu kičmu i razvije motoričke sposobnosti kod dece uzrasta od tri do deset godina od juna meseca 2016. do danas, prošlo je preko 100 šabačkih mališana. Početna ideja vremenom je dobijala nove sadržaje usklađene sa konceptom kojem se stremi: edukativno – zabavnim radionicama za decu po uzoru na nekadašnje televizijske emisije Branka Kockice.
Iz zatvorene sale sportskog centra “Refleks” deca su brzo izašla u parkove, planine, akva park, more, pa i u bisokope i Mek Donalds. Organizovana su druženja sa poznatim ličnostima, uspostavljena je saradnja sa sličnim školicama iz Srbije, te su u planu i takmičenja polaznika.
-Sa Bojanom Nikolajevićem pokrenuo sam prošle godine program “Zdravi i fit klinci”. Iako smo startovali u sred leta, kada je većina naših sugrađana na godišnjim odmorima, nije nam nedostajalo polaznika. Vremenom je broj zainteresovane dece rastao, a i mi smo se trudili da obogatimo sadržaj. Danas, možemo da kažemo da je kroz našu “školicu” prošlo preko 100 mališana, neki su još uvek tu, a nekima smo bili odlična odskočna daska za neke druge sportove – navodi trener “Zdravih i fit klinaca”, kajakaš i bivši reprezentativac Srbije u ovom sportu Vladimir Pantelić, i dodaje.
-Ono čime se mi bavimo može se okarakterisati kao podloga ili temelj za buduće ozbiljno bavljenje sportom. Fokusirani smo na razvoj motoričke sposobnosti kod dece, odnosno bazične sportove poput gimnastike, atletike, plivanja, koji predstavljaju odličnu bazu za dalje.
Početak svega bio je licencirani program Thera Band akademije. Sistem od 12 vežbi osmišljenih poput nekadašnjih Igara bez granica. Danas je priča proširena programom Bushido kids, posebno atraktivnim među mlađom populacijom.
-Program je osmislio tim psihologa za decu. Napravili smo različite poligone, a svaki segment vežbanja ima svoju priču u aktuelnim filmovima ili crtanim filmovima za decu, pa naši polaznici kroz igru odrade ceo trening- objašnjva Pantelić.
Poseban segment aktivnosti predstavljaju izleti i insistiranje na boravku u prirodi. Od prošlogodišnjih ekskurzija Pantelić izdvaja nedavni boravak na Ceru, letnji kamp u Pargi i boravak u akava parku.
-Deci je potreban boravak u prirodi. Prošle godine smo imali izlet na Cer, a saradnju sa Planinarskim društvom smo ponovili i ove godine. Izuzetno smo ponosni što se tamo, pod našim okriljem pojavilo oko sto ljudi među kojima su bili i gosti iz Beograda. Sa Grcima i Norvežanima naša deca su učestvovala i u letnjoj školi u Pargi, pored toga leto je obeležila i poseta akva parku – nabraja Pantelić i kaže da je i ovde kao i u svim segmentima života neophodno naći pravu meru, odnosno, nove generacije ne treba u potpunosti odvajati od savremenih tehnologija i života na kakav su navikli. S tim u vezi, u ovoj dečjoj školici sporta nusu strani ni odlasci u bioskop, ali ni u Mek Donalds.A da su sve ovo vreme na pravom putu najbolji su indikator srećna deca i zadovoljni roditelji.
Od planova za budućnost Pantelić navodi nove izlete, nova poznanstva, ali i dolazak uzora Branka Kockice u Šabac.
T. T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa