16. novembar 2017.16. nov 2017.
SVI NAŠI
OBELEŽENO 180 GODINA ŠABAČKE GIMNAZIJE

SVI NAŠI

Svečanom akademijom u Šabačkom pozorištu, protekle srede, jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji, proslavila je 180 godina postojanja. Veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, bivši učenici prestižne škole, došli su da joj odaju priznanje.
Program akademije pod nazivom “Svi naši” režirala je profesorka književnosti Snežana Kornaros.
- Nastojali smo da, kroz virtuelno druženje današnjih učenica i nekadašnjih velikana, damo omaž svim bivšim učenicima i profesorima koji su obeležili ovu školu i dali joj značaj, rekla je profesorka Kornaros.
U Galeriji “Vladislav Lalicki”, otvorena je izložba radova profesora i učenika Gimnazije, likovnih umetnika od 1977. do 2017. godine. Autorka postavke je Nada Ukropina Pantelić.
- Za mene je ovo je posebna izložba, koja predstavlja vrh moje karijere. Imala sam želju da je postavim i pre nego što sam otišla u penziju, ali mi je drago što je realizovana povodom velikog jubileja, naglasila je autorka.
Proslava je probudila emocije kod svih koji su đakovali u Gimanziji, a ponajviše kod onih kojima je ova škola obeležila život. Bivša učenica i profesorka, današnja direktorka Gimnazije, Marijana Isaković, istakla je da je sve ono što je Gimnaziji posvećeno malo u odnosu na ono što je ona nama pružila.
- Naša škola je izvorište i utočište. To je dug period, a samo trenutak u beskraju za koji su se mnogi gimnazijalci izborili svojim delima. Rođena je u siromašnoj, neukoj Srbiji, željnoj svetlosti i znanja, prosvećenosti i kulture. Veliki Vuk je shvatio da su Srbiji potrebni školovani ljudi i da valja urediti škole. Danas je drugo vreme, ali je potreba za znanjem i naukom ista, rekla je direktorka.
Program su upotpunili glumci Šabačkog pozorišta, KUD “Abrašević”, učenici Muzičke škole “Mihailo Vukdragović” i vokalna grupa “Šapčanke“.
Ostala je nada i neizrečen, ali jasan zavet da će generacije uspešnih učenika dobiti dostojne sledbenike.
Povodom jubileja, izašla je monografska publikacija “Nastavnici i učenici Šabačke gimnazije, likovni umetnici 1837–2017”. Autor je Radovan Mirazović, teoretičar umetnosti, a koautor Nada Ukropina Pantelić, likovni pedagog u penziji.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa